Mej: U sve većoj smo opasnosti da nikad ne izađemo iz EU

Mej: U sve većoj smo opasnosti da nikad ne izađemo iz EU

(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)


Vlada britanske premijerke Tereze Mej planira u zakon uvrstiti carinski sporazum s Europskom unijom kako bi pridobila opozicionu Laburističku stranku da podrži sporazum o brexitu.

“Prema novom planu premijerka bi ponudila izmenu zakona o napuštanju unije kako bi obuhvatila carinski sporazum”, piše Sandej Tajms.

Upravo zbog toga, prema izjavi britanske premijerke, što duže bude trajala potraga za kompromisom s opozicionom Laburističkom strankom kako bi se osigurala parlamentarna većina za prihvatanje sporazuma dogovorenog s EU, to će biti manje verojatno da će Britanija napustiti Europsku uniju.

“Ujedinjeno Kraljevstvo u sve je većoj opasnosti da nikad ne izađe iz EU što duže ovo bude trajalo”, poručila je Mejova koja do sada nije uspela osigurati većinsku podršku za svoj sporazum s Briselom, koji su odbili pojedini konzervativni poslanici kao i poslanici Demokratske unionističke stranke Severne Irske.

Upravo zbog toga se i okrenula Laburističkoj stranci, međutim nihov predsednik Jeremi Korbin je u subotu poručio kako od Mejove očekuje da odustane od svojih uslova.

“Činjenica je da se oko nekih stvari o Brexitu dve vodeće stranke slažu: i jedni i drugi želimo okončati slobodu kretanja, izaći iz EU s dobrim sporazumom i zaštiti radna mjesta. To je temelj kompromisa koji može osigurati većinu u parlamentu, a osiguranje većine jedini je način za ostvarenje bregzita”, rekla je Mej u zvaničnom saopštenju.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar