MEKSIKO KAO “TREĆA SIGURNA ZEMLJA” Tramp “slučajno” otkrio plan za migrante

MEKSIKO KAO “TREĆA SIGURNA ZEMLJA” Tramp “slučajno” otkrio plan za migrante

EPA-EFE/SHAWN THEW


Američki predsednik Donald Tramp slučajno je otkrio detalje sporazuma o imigraciji sa Meksikom, kada je mahao papirom na kome su se nalazili detalji dogovora.

On je prvo odbio da novinarima otkrije planove, navodeći da su tajni, ali su novinari uspeli da uslikaju dokument, uveličaju i tako otkriju detalje sporazuma.

U njemu se navodi plan da se Meksiko označi kao “treća sigurna zemlja”, koja će se obvezati da odmah preispita svoje zakone u skladu s tim predlogom.

Plan, između ostalog, sadrži i delove regionalnog plana za azil koji bi uključio i nekoliko južnoameričkih zemalja koje prihvataju migrante.

Ukoliko bi Meksiko bio “sigurna treća zemlja”, zahtevi za azil migranata bi se tamo obrađivali umesto u SAD.

EPA-EFE/SHAWN THEW

EPA-EFE/SHAWN THEW

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard, izjavio je da Meksiko ima 45 dana da pokaže da je u stanju da zaustavi protok migranata u SAD jačanjem svoje južne granice. Sada je na granicu sa Gvatemalom raspoređeno 6.000 pripadnika Nacionalne garde.

“Idete na jug i prva stvar koju se zapitate je:” Dobro, gde je granica? ” Nema ništa. Ideja je da se jug učini što je moguće severnijim.”, naveo je Ebrard.

Meksiko se složio da bude proglašen “sigurnom trećom zemljom”, što su SAD i pre tražile, ali je ta država tu opciju dugo odbacivala.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar