Svet
03.02.2021. 14:02
Tanjug

MERKEL I MAKRON: Covid-19 kriza je najveći test svetske solidarnosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pandemija koronavirusa pruža šansu za novi poredak svetske politike, smatraju nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, kao i drugi svetski političari.

"Svet će nakon pandemije biti drugačiji", naglasili su Merkel i Makron u tekstu za "Frankfurter Algemajne Cajtung" (FAZ).

Aktuelna kriza, smatraju, pruža mogućnost da se efikasnom šaradnjom, solidarnošću i koordinacijom ponovo postigne konsenzu o međunarodnom poretku, kako dodaju, poretku koji bi se oslanjao na multilateralizam i vladavinu prava.

Tekst su, pored Merkelove i Makrona, potpisali još i predsednik Senegala Maki Sal, kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Saveta EU Šarl Mišel.

"Covid-19 kriza je najveći test svetske solidarnosti", podvlače oni, dodajući da su, i da je samo jedno mesto na svetu pogođeno ovim virusom, ugroženi svi ljudi i privrede širom sveta.

Povezane vesti - MAKRON: Svi Francuzi će moći da se vakcinišu do kraja leta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/HAYOUNG JEON / POOL MAXPPP OUT

Iz toga, ističu, neophodno je povući pouke za buduće krize.

"Umesto kulture i vrednosti koristiti jedne protiv drugih moramo graditi na integrativnijiem multilateralizmu. Pri tom moramo paziti na sve naše razlike, kao i naše zajedničke vrednosti koje su deo Konvencije o ljudskim pravima", podvlače svetski zvaničnici.

Ističu da nije samo pandemija ta koja zahteva snažan i međunarodno koordinisani odgovor, navodeći kao primer daljih izazova kao što su glad, ekstremno siromaštvo, bolesti, ekonomski potresi, konflikti i klimatske promene.

Zatražili su snažnije zalaganje za demokratiju, obrazovanje i ravnopravnost, te i protiv nacionalizma i protekcionizma.

Oni predlažu tešnju saradnju u okviru međunarodnih foruma kao što su grupe G7 ili G20.

Povezane vesti – U svetu od koronavirusa obolelo više od 104 miliona ljudi

U zdravstvu zatražili su pravedniji i ubrzani pristup testovima, lečenju i vakcinama.

U zajedničkom tekstu osvrnuli su se i na klimatske promene ističući da sve vlade, kompanije, gradovi i finansijske institucije treba da učestvuju u smanjenju emisije štetnih gasova.

"Zaštita životne sredine i zdravlja, kao i socijalnih standarda mora biti u fokusu naših ekonomskih modela i istovremeno omogućiti potrebne inovacije", dodaju oni.

"Moramo osigurati da globalni razvoj obuhvati svakog. Moramo sada pružiti pojačanu podršku zemljama u razvoju, posebno u Africi", zaključuje se u zajedničkom tekstu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
06.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve