Svet
15.05.2019. 20:48
R.E./sueddeutsche.de

MERKEL: Imam konfliktan odnos sa Makronom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je imala "konfliktni odnos" sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u intervjuu koji je danas preneo nemački list Zidojče cajtung.

"Naravno da imamo konfliktan odnos. Između mene i predsedika Francuske postoje razlike u mentalitetu, ali i razlike u našem shvatanju uloga", rekla je Merkelova.

Kancelarka je takođe ukazala na razlike u političkim kulturama nje i francuskog predsednika Makrona.

"Ja sam kancelar koalicione vlade i mnogo više sam predana parlamentu nego što je to francuski predsednik, kojem uopšte nije dopušteno da uđe u Narodnu skupštinu. Ipak, bitno je da smo u ključnim pitanjima - gde je Evropa i njena ekonomija, klima u Africi - na istoj talasnoj dužini", navodi kancelarka Nemačke.

Merkelova i Makron poslednjih meseci se ne slažu o nekoliko pitanja, među kojima je zamrzavanje prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, kako je odlučila Nemačka posle ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija. Ipak, navodi da se uvek mora naći komromis i da je veliki napredak učinjen u odbrani zahvaljujući nemačko-francuskom partnerstvu.

"Odlučili smo da zajedno razvijemo modele borbenog aviona i tenka.... To je znak poverenja koji pokazuje da se još više oslanjamo jedni na druge u oblasti odbrambene politike", rekla je ona.

Merkel odbacuje optužbe da je u poređenju sa Markonom imala manje političkih impulsa u Evropi, te da je on reformator, a ona kočnica.

"Mi uvek nalazimo sredinu. Pored toga Nemačka je pokrenula čitav niz inicijativa", navela je kancelarka Nemačke podsećajući na angažman na Balkanu i takozvani dogovor sa Afrikom tokom Nemačkog predsedavanja G20.

Kancelarka je desetak dana pre izbora za Evropski parlament rekla da je to glasanje od velike važnosti i dodala da će to biti posebni izbori.
"Mnogi su zabrinuti za Evropu. I ja sam", zaključila je Merkelova.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel ima "plodnu konfrontaciju" komentarišući njenu izjavu da imaju različite stavove o brojnim pitanjima.

"Moramo da prihvatimo trenutne nesuglasice, kao i da se potpuno ne slažemo o svemu, ali na taj način postižemo kompromise sa Nemačkom kako bismo išli napred", rekao je Makron na konferenciji za novinare upitan da komentariše izjavu kancelarke.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve