MERKEL: Imam konfliktan odnos sa Makronom

MERKEL: Imam konfliktan odnos sa Makronom

EPA-EFE/FILIP SINGER


Nemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je imala “konfliktni odnos” sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u intervjuu koji je danas preneo nemački list Zidojče cajtung.

“Naravno da imamo konfliktan odnos. Između mene i predsedika Francuske postoje razlike u mentalitetu, ali i razlike u našem shvatanju uloga”, rekla je Merkelova.

Kancelarka je takođe ukazala na razlike u političkim kulturama nje i francuskog predsednika Makrona.

“Ja sam kancelar koalicione vlade i mnogo više sam predana parlamentu nego što je to francuski predsednik, kojem uopšte nije dopušteno da uđe u Narodnu skupštinu. Ipak, bitno je da smo u ključnim pitanjima – gde je Evropa i njena ekonomija, klima u Africi – na istoj talasnoj dužini”, navodi kancelarka Nemačke.

Merkelova i Makron poslednjih meseci se ne slažu o nekoliko pitanja, među kojima je zamrzavanje prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, kako je odlučila Nemačka posle ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija. Ipak, navodi da se uvek mora naći komromis i da je veliki napredak učinjen u odbrani zahvaljujući nemačko-francuskom partnerstvu.

“Odlučili smo da zajedno razvijemo modele borbenog aviona i tenka…. To je znak poverenja koji pokazuje da se još više oslanjamo jedni na druge u oblasti odbrambene politike”, rekla je ona.

Merkel odbacuje optužbe da je u poređenju sa Markonom imala manje političkih impulsa u Evropi, te da je on reformator, a ona kočnica.

“Mi uvek nalazimo sredinu. Pored toga Nemačka je pokrenula čitav niz inicijativa”, navela je kancelarka Nemačke podsećajući na angažman na Balkanu i takozvani dogovor sa Afrikom tokom Nemačkog predsedavanja G20.

Kancelarka je desetak dana pre izbora za Evropski parlament rekla da je to glasanje od velike važnosti i dodala da će to biti posebni izbori.
“Mnogi su zabrinuti za Evropu. I ja sam”, zaključila je Merkelova.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel ima “plodnu konfrontaciju” komentarišući njenu izjavu da imaju različite stavove o brojnim pitanjima.

“Moramo da prihvatimo trenutne nesuglasice, kao i da se potpuno ne slažemo o svemu, ali na taj način postižemo kompromise sa Nemačkom kako bismo išli napred”, rekao je Makron na konferenciji za novinare upitan da komentariše izjavu kancelarke.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar