MERKEL: Kontramere protiv američkih tarifa

MERKEL: Kontramere protiv američkih tarifa


– Evropa će sprovesti kontramere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma – poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, izrazivši žaljenje zbog iznenadne odluke predsednika SAD Donalda Trampa da ne podrži saopštenje G7.

– Povlačenje, da se tako izrazim, preko tvita je po malo depresivno – rekla je Merkel u intervju za tv stanicu ARD posle samita G7 u Kanadi.

Kao i Kanada, Evropska unija priprema kontramere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, rekla je Merkel, preneo je Rojters.

SAD su uvele tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, Kanade i Meksika. Tramp je, nakon prevremenog odlaska sa samita G7 u kanadskoj pokrajini Kvebek, tokom leta avionom ka Singapuru na Tviteru izneo niz optužbi na račun domaćina samita, premijera Kanade Džastina Trudoa, za koje AP navodi da su “napad bez presedana na nekog lidera zemlje koja je sused ili saveznik SAD”. Agencija navodi da se to desilo tokom noći, baš kada je delovalo da je juče okončanom dvodnevnom samitu G7 došlo do smanjivanja tenzija nastalih zbog Trampovih pretnji trgovinskim ratom.

Tramp, kojeg AP naziva “plahovitim Amerikancem”, objavio je tokom leta za Singapur poruku da je predstavnicima SAD na samitu G7 dao instrukcije da ne podrže zajedničko saopštenje, iako je prethodno saopšteno da tekst ima podršku svih sedam članica grupe najrazvijenih zemalja sveta.

Sve je počelo nekoliko časova ranije kada je Trudo izašao pred novinare i kazao da se svih sedam lidera saglasilo oko zajedničkog saopštenja. Kanadski premijer je potom rekao da je Trampu ponovio da će američke tarife naneti štetu industrijama i radicima obe zemlje i naveo da ne bi “uživao” u uvođenju mera odmazde, ali da ne bi u tome ni oklevao.

– Ja ću uvek štititi kanadske radnike i kanadske interese. Mi Kanađani smo učtivi, mi smo razumni, ali nećemo da dozvolimo da se sa nama poigravaju – poručio je Trudo.

Tramp je to očigledno video kada je već bio u predsedničkom avionu i odmah kreneo da tvituje.

“Na osnovu Džastinovih lažnih izjava iznetih na njegovoj konferenciji za medije, kao i činjenicu da Kanada primenjuje ogromne tarife na našim američkim farmerima, radnicima i kompanijama, dao sam instrukcije našim američkim predstavnicima da ne podrže saopštenje pošto razmatramo tarife na automobile koji preplavljuju američko tržište!”, napisao je Tramp na društvenoj mreži.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar