MERKEL O BREGZITU: Stav Londona i dalje nejasan

MERKEL O BREGZITU: Stav Londona i dalje nejasan

Foto:Beta/AP


London i dalje nije predstavio jasan stav o budućnosti odnosa s EU posle Bregzita, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel i podsetila da je ostalo samo još šest do osam nedelja da se postigne sporazum.

Ona je to izjavila posle ocene britanske premijerke Tereze Mej da je “neprihvatljivo” to što evropski lideri odbijaju njene predloge i ukazala na zastoj u pregovorima.

“Pred nama je šest do osam nedelja izuzetno teškog rada posle kojih treba da se donesu političke odluke. To u velikoj meri naravno zavisi od toga šta Velika Britanija zaista želi, što nije mnogo jasno”, rekla je Merkel u govoru nemačkim industrijalcima.

Merkel je rekla da se ne može biti na jednom delu jedinstvenog tržišta, a odbacivati drugi.

Tereza Mej u svom planu za odvajanje od EU, zvanom “Čekers” po mestu gde je ugovoren, predlaže zonu slobodne trgovine za industrijske i poljoprivedne proizvode, ali ne i za usluge i za radnu snagu.

Taj predlog, prema mišljenju britanske vlade, omogućava da ne bude “fizičke granice” između britanske pokrajine Severne Irske i Republike Irske, što takođe traži i Brisel.

Evropska dvadesetsedmorka i London treba da se u oktobru ili novembru slože oko sporazuma o “razvodu” o i o deklaraciji kojom bi se odredio okvir njihovog budućeg odnosa.

Merkel je nagovestila da za nju neće biti prihvatljiva bi suviše neodredjena deklaracija kojom se za kasnije odlažu glavne teme neslaganja.

“Ako je takva politička deklaracija suviše opšta, onda će period tranzicije brzo biti nedovoljan da se postigne razuman sporazum”, rekla je ona.

Bez pregovora oštri raskid će se dogoditi već u martu 2019. godine, a u slučaju da se postigne kompomis, prelazni period trajaće do kraja 2020. godine, što je povoljnije za vlasti i firme.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar