Merkelova izgubila na regionalnim izborima, najbolje prošli ekstremni desničari

Merkelova izgubila na regionalnim izborima, najbolje prošli ekstremni desničari


Hrišćansko-demokratska unija (CDU), na čijem čelu je nemačka kancelarka Angela Merkel, zabečežila je loše rezultate na glasanju u dve od tri savezne pokrajine u kojima su se održavali izbori, dok je uspon zabeležila ekstremno desničarska i islamofobična stranka Alternativa za Nemačku (AfD).

Iako nije pobedila ni u jednoj od tri pokrajine, AfD je zahvaljujući visokom broju glasova bez problema ušla u pokrajinske parlamente.

 U pitanju su tri prema glasačkim navikama sasvim različite pokrajine. Tako su u Baden Virtembergu najjača partija Zeleni, u Porajnju-Palatinatu socijaldemokrate, a u Saksoniji Anhaltu demohrišćani.
Uspeh Alternative za Nemačku (AfD) može se objasniti raspoloženjem Nemaca prema politici savezne vlade (koju čine demohrišćani i socijaldemokrate) u izbegličkoj krizi.

Što se nemačke štampe tiče, ona uglavnom komentariše veliki izborni uspeh desničara.

-Ni u jednoj od tri pokrajine ime Angele Merkel nije bilo na glasačkom listiću. A ipak se svuda glasalo o njenoj izbegličkoj politici“, piše ugledni Frankfurter algemajne cajtung. Etablirane partije se često uzdaju da „protestne partije ubrzo nestanu sa političke scene – jer se same upropaste ili više ne bude zanimljiva tema koja ih je proslavila. Ali pitanje migranata će još dugo ostati na dnevnom redu nemačke politike, moguće pod nepovoljnijim privrednim, socijalnim i fiskalnim uslovima nego do sada. Velika koalicija je dobila račun za izbegličku politiku koja polarizuje Nemačku kao malo koja tema. Hoće li Merkelova zbog ovakvih izbornih rezultata na sledećem samitu EU promeniti svoj kurs? Pre će kamila proći kroz iglene uši – odgovara frankfurtski list na svoje pitanje.

Landescajtung (Lineburg) čak piše da se u nedelju rodila „nova republika“ i to uz pomoć izbegličke krize. Time se misli na nove odnose na partijskoj sceni, gde desno od demohrišćana niče jedna partija „srednje veličine“, a sazivi parlamenata postaju tako šareni da će šarenije morati da postanu i vladajuće koalicije.

-Uspeh AfD proizilazi iz tupog straha da bi izbeglice mogle da promene Nemačku u negativnom smislu. AfD profitira od toga što demohrišćani i socijaldemokrate do sada nisu uspeli da objasne ljudima zašto njihovi strahovi nisu opravdani“, piše “Emder cajtung”.

 

Anti-azilantski protesti u Nemačkoj, Tanjug/AP

Anti-azilantski protesti u Nemačkoj, Tanjug/AP

“Na migrante treba pucati”

Ksenofobična partija AfD formirana je pre tri godine. Frauke Petri, koja se nalazi na njenom čelu smatra da bi graničari trebalo da otvore vatru na ilegalne migrante.

Analitičari su saglasni da su ovi izbori bili test podrške kancelarki u sprovođenju migracione politike, ali i upozorenje pred opšte izbore koji su zakazani za sledeću godinu. Angela Merkel je otvorila granice za milion migranata iz Sirije, drugih zemalja sa Bliskog Istoka, Severne Afrike, koji su uzrokovali haos širom evropskog kontinenta.

S druge strane, rezultati izbora pokazuju da stranka Alternativa za Nemačku ipak nigde ne mora da uđe u vlast jer se koalicije mogu formirati i bez nje. U zapadnoj državi Baden-Virtemberg, gde je CDU uživao veliku podršku, na ovim izborima je pao na istorijski minimum od 27 odsto.

Pobedu su odneli Zeleni sa 30 odsto glasova, koji će najverovatnije, prema pisanju nemačkih medija formirati kolaciju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP). U još jednoj zapadnoj pokrajini Rajni-Palatinatu, premijerka iz Socijademokratske partije Malu Drajer, po svemu sudeći uspela je da ostane na funkciji jer je njena stranka osvojila 37,5 odsto glasova, dok je partija Angele Merkel završila sa 33 odsto. Ipak, u istočnoj pokrajini Saksonija-Anhalt CDU je ostao najjača stranka sa 30 odsto podrške, dok će AfD ući u pokrajinski parlament jer je uspeo da osvoji 22 odsto glasova.

Do kraja sledeće godine, posle saveznih izbora, Angela Merkel bi mogla da ostane kancelarka Nemačke. Ali ako AfD ponovi rezultate saveznih izbora, mogla bi ostati upisana u istoriju kao prvi nemački lider koji je otvorio put ka parlamentu rasističkim i nacionalističkim partijama nakon 1945. godine, piše nemačka štampa.

(Blic)

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar