Svet
23.07.2020. 17:50
Tanjug

Između Grčke i

Merkelova je sinoć telefonskim pozivom sprečila rat?

tan2019-6-18_192235481_0_small.jpg

Između Grčke i Turske došlo je do sukoba u Sredozemnom moru oko malog ostrva Megisti (na grčkom Kastelorizo), a telefonski

Između Grčke i Turske došlo je do sukoba u Sredozemnom moru oko malog ostrva Megisti (na grčkom Kastelorizo), a telefonski poziv nemačke kancelarke Angele Merkel sprečio je rat bukvalno u poslednjem minutu, piše nemački tabloid "Bild".

List navodi da su razlog sukoba probna bušenja u potrazi za naftom i gasom koja Turska sprovodi u neposrednoj blizini grčkih ostrva i to u zoni koju Grčka smatra svojom isključivom ekonomskom zonom.

Reč je o morskom području 200 nautičkih milja oko ovog ostrva, preneo je Dojče vele.

[caption id="attachment_273241" align="alignnone" width="675"] EPA-EFE/OMER MESSINGER EPA-EFE/OMER MESSINGER[/caption]

Najtiražniji nemački dnevni list saznaje i da je zbog toga u utorak predveče 18 turskih ratnih brodova bilo na putu ka ostrvu Megisti.

"Bild" navodi i da je Grčka svoju armiju stavila u stanje pune borbene gotovosti, ali onda se uključila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Povezane vesti - "SVET NE SPAVA" Merkel: Posle ove krize karte će biti iznova promešane

Prvo se telefonom čula sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a potom i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Rezultat: Turska je povukla svojih 16 ratnih brodova, ali je dva ipak ostavila u blizini ostrva, no to je ipak izazvalo olakšanje na obe strane Egejskog mora, naglasio je "Bild".

[caption id="attachment_197947" align="alignnone" width="710"]EPA-EFE/FILIP SINGER EPA-EFE/FILIP SINGER[/caption]

Belrinski "Tagešspigel", međutim, piše da je malo verovatno da će doći do zaokreta u sporu oko prirodnih resursa.

List objašnjava da obe strane smatraju da su u pravu i da pri tom pozivaju na različite konvencije i odredbe u okviru pomorskog prava.

Dve države bi morale da uvide da je neophodna jasna presuda treće nezavisne strane i trebalo bi pod hitno da se obrate Međunarodnom sudu ili Međunarodoim arbitražnom sudu.

Merkel, EU i NATO bi morali da svoje članove i partnere Tursku i Grčku ubede u to, u suprotnom preti vojni sukob koji je sada samo odložen, strahuje komentator dnevnika "Tagešspigel".

I "Frankfurter algemajne cajtung" komentariše sukob između Grčke i Turske u istočnom delu Sredozemnog mora i takođe, naglašava da je Angeli Merkel u poslednjem trenutku pošlo za rukom da Atinu i Ankaru skrene sa kursa vojne konfrontacije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve