Svet
10.06.2022. 15:10
R.E.

Latvijski reditelj

"Merkelova mi je pričala o privatnim anegdotama sa Putinom"

merkel, putin, 10. 6. 2022.
Izvor: SPUTNIK POOL / SPUTNIK / KREMLIN / POOL

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak izjavila da ne vidi zašto bi trebalo da se izvinjava za 16 godina politike prema Rusiji. Par dana kasnije, latvijski reditelj Alvis Hermanis ocenjuje da bi ipak trebalo.

"Svi se sećamo da je upravo tokom njene vlasti razvijen gasovod Severni tok 2, da je Rusija potpuno korumpirala nemačku istočnu politiku i da je Merkelova uradila sve moguće da spreči približavanje Ukrajine NATO," objavio je Hermanis na Fejsbuku.

Merkelova je odgovorna i za sahranjivanje nemačkog koncepta atomske energije i što je svet prihvatio Putinovu Rusiju za pouzdanog partnera.

"Ipak ispada da je današnja tragedija nasleđe Merkelove," ukazavši da je 2014. imao dug razgovor sa Merkelovom, piše DPA.

On je tada, za Salcburški letnji festival postavio Verdijevog Trubadura. Prema sopstvenim rečima, Merkelova ga je pred generalnu probu pozvala na ručak i tako su "praktično udvoje" proveli sat i po.

"Razgovarali smo bezmalo samo o jednoj temi - o Vladimiru Putinu," nastavlja reditelj u objavi.

Bilo je to posle ruske aneksije Krima i Hermanis navodi da se Merkelova tada trudila da shvati logiku Putinovog poteza, kao i da je ona prema ruskom predsedniku pokazivala veliko strahopoštovanje.

"Nisam političar, pa mi je prepričala razne, privatne anegdote o odnosu sa Putinom u kojima sam uočio njihovu uzajamnu psihološku povezanost i zavisnost," piše Hermanis.

Merkelova je u utorak uveče dala intervju za Špigel (Spiegel), prvi od kako je u decembru, posle 16 godina, sišla sa vlasti.

Na pitanje o poslednjih meseci oštroj kritici njene ruske politici koju je vodila, rekla je: "Dakle, ne vidim ništa za šta sada treba da kažem da je bilo pogrešno i stoga se neću izvinjavati."

Hermanis je već dugo među u Evropi veoma traženim pozorišnim rediteljima. U Nemačkoj je, međutim, dospeo pod vatru zbog kontroverznih izjava o izbegličkoj politici Berlina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Merkelova više nije najmoćnija žena: Evo kome ta titula sada pripada
Magazin Forbs

Forbsova lista

08.12.2021. 15:05

Merkelova više nije najmoćnija žena: Evo kome ta titula sada pripada

Filantrop i bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa Mekenzi Skot našla se na vrhu Forbsove liste 100 najmoćnijih žena sveta i tako je zamenila bivšu kancelarku Angelu Merkel kojoj je ta titula pripala na 15 od prethodnih 17 rang lista američkog magazina.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve