MERKELOVA U FINIŠU kampanje za Evropski parlament u poseti Hrvatskoj

MERKELOVA U FINIŠU kampanje za Evropski parlament u poseti Hrvatskoj

(AP Photo/Michael Sohn)


Nemačka kancelarka i donedavna predsednica demohrišćana Angela Merkel u zvaničnoj je poseti Zagrebu. Ona će se danas, uoči izbora za Evropski parlament, zajedno sa vodećim kandidatom evropskih konzervativaca Manfredom Veberom, sastati sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i učestvovala na velikom predizbornom skupu vladajuće HDZ i Evropske narodne partije.

Merkelova će s Plenkovićem razgovarati o odnosima dve zemlje i evropskim pitanjima. Ovo je njena prva poseta Hrvatskoj nakon 2011. kao i prvi predizborni skup van Nemačke na kojem se ona pojavljuje.

Merkelinu posetu Hrvatskoj nemački mediji vide kao pogrešnu, navodeći da joj je u samom finišu predizborne kampanje za Evropski parlament, mesto u Nemačkoj.

Nedeljnik “Špigel” članak naslovljava konstatacijom: umesto na završnici predizborne kampanje nemačkih demohrišćana u Minsteru, „Merkelova promoviše glavnog kandidata Vebera – u Hrvatskoj”.

„Proteklih dana čudno je bilo to što Merkelova, sa izuzetkom skupa u Minhenu, ne nastupi ni na jednom predizbornom skupu Unije u Nemačkoj. I prilikom zvaničnog početka predizborne kampanje u Minsteru fali kancelarka. Dakle: Zagreb umesto Minstera, Hrvatska umesto Severne Rajne Vestfalije“, piše “Špigel”. Oni ipak napominju da ovakva odluka kancelarke ima smisla, “jer je Merkel još u decembru prepustila rukovođenje CDU Anegret Kramp-Karenbauer”.

S druge, strane, smatraju da kancelarka mora da objasni kako to da ostaje van izborne borbe, kada je već godinama najvažnije lice nemačke politike prema Evropi. Špigel se pita da li to kancelarka želi da izbegne odgovornost za eventualni loš rezultat Unije i zašto se baš sad drži po strani, kada Nemačka sa Veberom prvi put posle 50 godina ima priliku da postavi Nemca za predsednika Evropske komisije?

Kako prenosi Dojče vele, radio stanica Dojčlandfunk ide dalje i u članku „Sporna izborna pomoć Angele Merkel u Hrvatskoj“ autorka Zabine Adler, podseća na prevelike simpatije koje vladajuća HDZ ima prema ustašama.

“I sad baš toj stranci kancelarka pomaže u izbornoj borbi”, navodi Adlerova, podsećajući i da se u Splitu redovno obeležava 10. april, dan osnivanja NDH koja je bila saveznica Hitlerove Nemačke i to paradom ekstremno desnih simpatizera ustaša i u prisustvu lokalnih zvaničnika.

“A i u Splitu je vodeća stranka HDZ kojoj Angela Merkel i Manfred Veber u Zagrebu pomažu u predizbornoj borbi”, navodi se u prilogu Dojčlandfunka.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar