Svet
25.07.2021. 16:00
R.E.

Spektakl na nebu

Meteor zamalo udario Oslo: "Ovo je bilo ludo!“

meteor
Izvor: Shutterstock

Neobično veliki meteor u nedelju je nakratko osvetlio nebo iznad Norveške, ostavljajući za sobom spektakularan vizuelni, ali i zvučni trag.

Stručnjaci smatraju da je meteor mogao da udari u Zemlji, a da se to dogodilo mesto udara ne b bilo daleko do glavnog grada Osla.

Nije bilo neposrednih izveštaja o povredama ili šteti, a vesti o munjevitom preletu meteora počeli su da stižu oko sat posle ponoći.

Koliko košta svemir

Tajkuni se "pakuju"

Svemir

Tajkuni se "pakuju"

15.07.2021. 09:00

Koliko košta svemir

Norveška mreža za praćenje meteora analizirala je u nedelju video snimke i druge podatke pokušavajući da utvrdi poreklo i odredište meteora.

Preliminarni podaci ukazuju da je postojala mogućnost da meteor udari u Zemlju u velikom šumovitom području Finemarka, udaljenom svega samo 60 kilometara zapadno od glavnog grada Osla, saopštila je Norveška mreža za praćenje meteora.

"Ovo je bilo ludo“, rekao je izveštaču agencije Rojters Morten Bilet, koji je video i čuo meteor.

Naučnici su izračunali da se meteor kretao brzinom od 15-20 kilometara u sekundi i osvetljavao je noćno nebo pet do šest sekundi, rekao je Bilet.

On je potvrdio da se u izveštajima ne pominje da je učinjena materijalna šteta ili da je neko bio posebno uznemiren ovim događajem, kao što je to bio slučaj 2013. godine kada je meteor preleteo iznad tertitorije Rusije i eksplodirao iznad Čeljabinska.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Došao je i taj dan: Milijarder odleteo u svemir!
Virdžin Galaktik, Ričard Branson, 11. 7. 2021.

Da li će uspeti?

11.07.2021. 10:23

Došao je i taj dan: Milijarder odleteo u svemir!

Britanski milijarder Ričard Brenson ostvario je svoju životnu želju i odleteo u svemira. Raketnim avionom svoje kompanije "Virdžin Galaktik" vinuo se u visine.
Close
Vremenska prognoza
fog
8°C
23.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve