“MI SMO GOLUNOV”: Protesti zbog hapšenja ruskog novinara

“MI SMO GOLUNOV”: Protesti zbog hapšenja ruskog novinara

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY


Hapšenje uglednog istraživačkog novinara Ivana Golunova u Rusiji koji je optužen za krivično delo u vezi s narkoticima, dovelo je do niza protesta širom te zemlje i kritika slavnih ličnosti koji navode da je došlo do zloupotreba podataka od strane bezbednosnih službi, prenosi The New York Times.

Pristalice Golunova održale su demonstracije ispred štaba policije u centru Moskve i pozvali na veliki marš u sredu, na Dan Rusije, nacionalni praznik zemlje. U znak podrške ruskom novinaru tri ugledne novine su štampale isti veliki naslov na naslovnoj strani: “Ja/Mi smo Ivan Golunov.”

Printscreen

Printscreen

Golunov inače radi za Meduza online vesti, i poznat je po razotkrivanju korupcije u gradskoj većnici u Moskvi. Pored naslova, tri lista – “Vedomosti”, “Kommersant” i “RBC” – objavili su slične izjave u kojima se navodi da je on uhapšen zbog njegovog rada. Ovi mediji zahtevaju transparentna istraga o policijskim akcijama koje su dovele do njegovog hapšenja prošlog četvrtka.

Na paketima sa drogom koji se povezuju sa novinarom “Meduze” navodno su pronađeni uzorci DNK nekoliko osoba, izjavio je portparol ruskog ministarstva unutrašnjih poslova.

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Golunov (36), dopisnik iz Rige onlajn novina “Meduze”, uhapšen je u centru Moskve 6. juna.

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Prema navodima policije, nosio je nekoliko paketa koji sadrže četiri grama mefedrona, sintetičkog stimulansa, za koje njegovi advokati tvrde da ih je policija podmetnula.

Generalna direktorka “Meduze” Galina Timčenko i glavni urednik Ivan Kolpakov izjavili su da veruju da bi Golunov mogao biti krivično gonjen zbog svoje profesionalne aktivnosti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar