“MI SMO DEO NATO” Erdogan: Ni Merkel ni Džonson ne znaju istinu o operaciji u Siriji

“MI SMO DEO NATO” Erdogan: Ni Merkel ni Džonson ne znaju istinu o operaciji u Siriji

Presidential Press Service via AP


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je NATO saveznike koji razmatraju proširenje embarga na oružje protiv Turske zbog njene operacije na severu Sirije.

Erdogan je u Istanbulu rekao da je razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Borisom Džonsonom, ističući da niko od njih dvoje “ne zna istinu” o turskoj operaciji, kao i da su pod “ozbiljnim pritiskom dezinformacija”, preneo je AP.

“Mi smo NATO saveznici. Molim da imate na umu da su sve ove zemlje članice NATO”, naveo je Erdogan.

Lideri Evropske unije razmatraju proširenje embarga na oružje protiv NATO saveznice Turske u znak protesta zbog njene ofanzive protiv kurdskih snaga u severnoj Siriji.

Shutterstock

Shutterstock

Holandski ministar spoljnih poslova Štef Blok izjavio je “da se napad na susednu zemlju protivi međunarodnom pravu i Turska, kao i svaka druga država, mora da poštuje međunarodno pravo”. On je to izjavio na sastanku šefova diplomatija EU u Luksemburgu.

Povezane vesti – “ZAUSTAVITE ERDOGANA”: Protesti Kurda širom Evrope zbog turske ofanzive

Nemačka, Francuska i Holandija su već suspendovale prodaju oružja Turskoj.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan je pozvao Sjedinjene Države da sazovu sastanak međunarodne koalicije protiv Islamske države, upozoravajući da bi haos koji je izazvala turska ofanziva mogao da oživi opasnost od te terorističke grupe.

Sirijski Kurdi su bili ključni saveznici koaliciji predvođenoj od strane SAD u borbi protiv Islamske države.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar