“MI SMO SPREMNI”: Tramp ponudio pomoć u rešavanju spora između Indije i Kine

“MI SMO SPREMNI”: Tramp ponudio pomoć u rešavanju spora između Indije i Kine

EPA-EFE/SARAH SILBIGER / POOL


Sjedinjene Države su spremne da pomognu u rešavanju spora između Indije i Kine u vezi sa granicom koja prolazi preko zapadnih Himalaja, saopštio je američki predsednik Donald Tramp.

Upitan o sporu između Indije i Kine na brifingu održanom u Beloj kući, Tramp je sonoć rekao da je Vasington razgovarao sa zvaničnicima obe zemlje u vezi sa tim šta bi mogao da uradi da pomogne smirivanje situacije, prenosi Rojters.

“Mi smo spremni da pomognemo Kini i Indiji. Ukoliko možemo nešto da učinimo, mi bismo voleli da se uključimo i da pomognemo”, rekao je Tramp.

 EPA-EFE/SARAH SILBIGER / POOL

EPA-EFE/SARAH SILBIGER / POOL

Američki predsednik je i u prošlosti nudio posredovanje u rešavanju spora između Indije i Kine.

Kineske vlasti su tada saopštile da nema potrebe za učestvovanjem treće strane, a izgleda ni da zvaničnici Indije nisu bili zainteresovani za ovaj predlog.

Povezane vesti – ŽEĐ: Kako Kina kontroliše vode

Indija i Kina su rasporedile dodatne snage duž granice nakon sukoba u junu, u kojem je ubijeno 20 indijskih vojnika.

 EPA-EFE/OLIVER CONTERAS / POOL

EPA-EFE/OLIVER CONTERAS / POOL

Ministri odbrane ove dve zemlje sastali su se u Moskvi u petak, na sastanku koji je održan na najvišem političkom nivou otkako su tenzije u vezi sa spornom granicnom eskalirale u maju.

Na ovom sastanku kineski ministar odbrane je svom indijskom kolegi rekao da Nju Delhi snosi svu odogovornost za trenutne tenzije na granici, preneli su mediji u Kini.

Indijski ministar je nakon susreta sa kineskim ministrom na tviteru objavio da je sastanak trajao nešto preko dva sata, ne otkrivajući više detalja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar