Svet
05.09.2020. 11:57
Tanjug

Sjedinjene Države su

"MI SMO SPREMNI": Tramp ponudio pomoć u rešavanju spora između Indije i Kine

w_56228712.jpg

Sjedinjene Države su spremne da pomognu u rešavanju spora između Indije i Kine u vezi sa granicom koja prolazi preko

Sjedinjene Države su spremne da pomognu u rešavanju spora između Indije i Kine u vezi sa granicom koja prolazi preko zapadnih Himalaja, saopštio je američki predsednik Donald Tramp.

Upitan o sporu između Indije i Kine na brifingu održanom u Beloj kući, Tramp je sonoć rekao da je Vasington razgovarao sa zvaničnicima obe zemlje u vezi sa tim šta bi mogao da uradi da pomogne smirivanje situacije, prenosi Rojters.

"Mi smo spremni da pomognemo Kini i Indiji. Ukoliko možemo nešto da učinimo, mi bismo voleli da se uključimo i da pomognemo", rekao je Tramp.

[caption id="attachment_293783" align="alignnone" width="675"] EPA-EFE/SARAH SILBIGER / POOL EPA-EFE/SARAH SILBIGER / POOL[/caption]

Američki predsednik je i u prošlosti nudio posredovanje u rešavanju spora između Indije i Kine.

Kineske vlasti su tada saopštile da nema potrebe za učestvovanjem treće strane, a izgleda ni da zvaničnici Indije nisu bili zainteresovani za ovaj predlog.

Povezane vesti - ŽEĐ: Kako Kina kontroliše vode

Indija i Kina su rasporedile dodatne snage duž granice nakon sukoba u junu, u kojem je ubijeno 20 indijskih vojnika.

[caption id="attachment_293645" align="alignnone" width="675"] EPA-EFE/OLIVER CONTERAS / POOL EPA-EFE/OLIVER CONTERAS / POOL[/caption]

Ministri odbrane ove dve zemlje sastali su se u Moskvi u petak, na sastanku koji je održan na najvišem političkom nivou otkako su tenzije u vezi sa spornom granicnom eskalirale u maju.

Na ovom sastanku kineski ministar odbrane je svom indijskom kolegi rekao da Nju Delhi snosi svu odogovornost za trenutne tenzije na granici, preneli su mediji u Kini.

Indijski ministar je nakon susreta sa kineskim ministrom na tviteru objavio da je sastanak trajao nešto preko dva sata, ne otkrivajući više detalja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve