Svet
05.04.2023. 15:05
Beta

Među njima 30 dece

Brod sa 440 migranata zahvatila oluja, spasili ih Lekari bez granica (FOTO)

brod, migranti
Izvor: Shutterstock

Humanitarni brod Lekara bez granica "Geo Barenc" (Geo Barents) spasao je, u noći između utorka i srede, 440 migranata sa plovila zahvaćenog olujom u međunarodnim vodama kod Malte, objavila je ta nevladina organizacija.

"Posle operacije od više od 11 sati spasavanje je sada završeno, i ukupno 440 ljudi, među kojima je osam žena i 30 dece sada su bezbedni na brodu Geo Barenc i o njima brine naš tim", objavili su Lekari bez granica preko Tvitera uz slike spasavanja.

Brod Geo Barenc je dobio poziv za pomoć dok je tražio da se skloni u Sredozemlju tokom oluje, zatim je promenio smer da bi pritekao u pomoć, navela je ta organizacija.

Zbog loših vremenskih prilika tim Lekara bez granica nije odmah mogao da krene u spasavanje, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi noćas u 4.00, posle 10 sati plovidbe po uzburkanom moru tim je konačno uspeo da stigne do plovila sa migrantima.

Italijanske vlasti su u februaru blokirale humanitarni brod Lekara bez granica uz optužbe da je prekršio nove propise o misijama spasavanja migranata.

Premijerka Đorđa Meloni, vođa ekstremno desničarske partije Braća Italije, došla je na čelo vladajuće koalicije u oktobru uz obećanje da će smanjiti broj migranata koji stižu u tu zemlju. 

Novi zakon obavezuje humanitarne brodove da sprovedu samo jedno po jedno spasavanje što prema kritičarima povećava rizik od stradanja migranata na mediteranskoj ruti, koja se smatra najopasnijoj na svetu. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko je Ukrajinaca prošlo kroz Srbiju od početka sukoba
1

Rat u Ukrajini

06.03.2023. 09:46

Koliko je Ukrajinaca prošlo kroz Srbiju od početka sukoba

U prihvatnim centrima i centrima za azil u Srbiji tokom 2022. godine evidentirano je nešto više od 124.000 migranata, a od početka ove godine kroz zemlju je prošlo oko 13.000 osoba, pokazuju podaci Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije.
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve