Svet
29.10.2022. 08:38
Beta

Crna Gora

Milan Knežević: "Nismo ruski i srpski špijuni"

Zastava Crne Gore
Izvor: Shutterstock

Predsednik Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore Milan Knežević iz Demokratskog fronta (DF) optužio je bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Sava Kenteru da je planirao hapšenje lidera DF-a, njega i Andrije Mandića, sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i premijera Dritana Abazovića.

 

Knežević je na sednici Odbora najavio i krivične prijave protiv Kentere i bivših ministara odbrane Raška Konjevića i vanjskih poslova Ranka Krivokapića zbog, kako je rekao, njihovih lažnih tvrdnji da su Mandić i on agenti ruske i srpske obaveštajne službe.

Knežević je optužio Kenteru da je agent američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), a Mandić poručio da je "važno da raščistimo sa stranom agenturom u Crnoj Gori".

Premijer Abazović je tvrdio da su Demokratska partija socijalista i smenjeni ministar Konjević, uz pomoć ANB-a, pokušali da ga u javnosti diskredituju i kriminalizuju zbog njegovih akcija na otkrivanju šverca cigareta.

On je dodao da mu je strani diplomata rekao da je "ovo što se sprema isti scenario koji se desio sa Đinđićem", odnosno da bi ukoliko bi mu se nešto desilo razlog bio njegova povezanost sa kriminalom, a ne borba protiv kriminala.

Kenteru je Abazović smenio sa te funkcije 7. oktobra, nakon što je po nalogu ANB-a proterano šest ruskih diplomata, a za 28 stranih državljana uvedena zabrana ulaska u Crnu Goru. Skupština Crne Gore je 22. oktobra, na zahev Abazovića, razrešila i ministre odbrane Raška Konjevića i spoljnih poslova Ranka Krivokapića. Prethodno je Vladi izglasano nepoverenje u parlamentu 19. avgusta.

Kentera je na sednici Odbora za bezbednost, koja je trajala nekoliko sati, odbacio optužbe.

"Neko vas laže gospodine Kneževiću. Do skoro ste govorili da sam ja jedini direktor ANB-a koji vas nije optužio za špijunažu. Neko vam je napunio glavu sa tim. Dok vas gledam u oči, kažem vam da to nije istina", naveo je Kentera.

Kentera je odbacio tvrdnje da je agent stranih službi, poručujući da je kao direktor ANB-a progonio samo one koji rade protiv interesa Crne Gore.

Milan Knežević je potvrdio da su se na spisku 28 stranih državljana, osumnjičenih da su "nosioci malignog uticaja za interese stranih službi", našli i bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, bivši rukometaši Vladimir Mandić i Dane Šijan, kao i biznismen Bratislav Stojiljković, koji je vlasnik televizije u Crnoj Gori.

Vladimir Božović je pre dve godine proglašen nepoželjnim od strane Ministarstva vanjskih poslova zbog neprimerenog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore.

Na tvrdnje Kneževića da je ovim licima zabranjen ulazak jer su Srbi, Kentera je odgovorio da im zabrana nije uvedena zbog nacionalne pripadnosti.

"Lica kojima je izrečena ta mera su sa razlogom stavljena na tu listu i nema veze da li su Srbi, Crnogorci ili neki drugi, već ima veze da li su na bilo koji način povezani sa aktivnostima urušavanja ustavnog poretka ove države i širenja ruskog malignog uticaja", rekao je Kentera.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Crnogorski funkcioneri kojima je zabranjen ulazak u Rusiju
Crna Gora

"Neprijateljska zemlja"

14.10.2022. 13:54

Crnogorski funkcioneri kojima je zabranjen ulazak u Rusiju

Rusija je proglasila personama non grata ministra spoljnih poslova Crne Gore Ranka Krivokapića, ministra odbrane Raška Konjevića, kao i bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Savu Kenteru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve