MILANOVIĆ: Pompeo bi da Hrvatskoj “uvali” F16

MILANOVIĆ: Pompeo bi da Hrvatskoj “uvali” F16

EPA-EFE/ANTONIO BAT


Predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da američki državni sekretar Majk Pompeo stiže sutra u Dubrovnik da bi, kako se izrazio, Hrvatskoj pokušao da “uvali” bombardere F-16.

Milanović je ponovio da bi američka ponuda u drugim okolnostima bila prioritet, ali će u ovom slučaju odluka o nabavci borbenih aviona, kaže, biti politička.

“Dolazi da proba da uvali američke avione. To kažem ja koji sam rekao da bi američka roba trebalo da bude prioritet. Sad dolazi u vreme kad su već praktično otvorene ponude. Po meni s njima niko o tome ne bi smeo da razgovara, jer je to vrsta pritiska”, rekao Milanović.

 EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Komentarišući Pompeov dolazak Milanović je rekao da je do te poseto trebalo da dođe ranije.

“Sad kad su ponude otvorene, evo ti njih dve sedmice pre američkih izbora”, rekao je Milanović, prenela je zagrebačka N1 tv.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Švedska i Izrael nisu u NATO-u, a Milanović je rekao da se protivi tome da se razmatraju ponude zemalja koje nisu članice NATO-a.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar