Svet
13.05.2021. 20:00
R.E.

Pokazala nova studija

Milion slučajeva raka nije dijagnostikovano zbog pandemije

doktor
Izvor: Shutterstock

Prema podacima koje je objavila Evropska organizacija za borbu protiv raka (ECO) dijagnoze kancera se ne kontrolišu zbog pandemije i nametnutih ograničenja.

"Nama su očajnički potrebne hitne mere na najvišem nivou evropske politike za rešavanje zaostalih slučajeva raka, vraćanje poverenja u službe za borbu protiv raka i rešavanje problema nedostatka radne snage i snabdevanja", rekao je za Juronjuz predsednik ECO doktor Mati Apro.

Prema najnovijoj studiji, jedna do dve osobe sa potencijalnim simptomima karcinoma nisu hitno upućene na dijagnozu, a svaki peti pacijenat sa rakom u Evropi trenutno još uvek ne prima hirurški ili hemoterapijski tretman koji im je potreban.

Profesor Mark Lavlor, istraživač Univerziteta Kvins Belfast, rekao je za Juronjuz da je istraživanje otkrilo da su takođe propušteni i milioni skrining testova.

"Takođe smo videli značajan gubitak skrining testova. Čak 100 miliona nije urađeno u Evropi tokom pandemije", objasnio je Lavlor. "A ono do čega ovo može dovesti je kasna dijagnoze što potom može uzrokovati teže lečenje i veći rizik od smrti“.

Klinička ispitivanja i istraživanje raka takođe su zaustavljena zbog pandemije i naučnici predviđaju da bi čak 18 meseci napretka moglo biti izgubljeno.

"Pacijenti sa rakom imali su dvostruku kaznu tokom ove pandemije“, rekla je Veronik Trile Lenoar, član evropskog parlamenta. "Prvo zato što su zbog bolesti i lečenja posebno krhki, a takođe i zato što su tokom pandemije lišeni određenog broja poseta bolnici koje im omogućavaju dijagnozu ili lečenje.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Milioni dece zbog koronavirusa ne dobijaju potrebne vakcine
Vakcinisanje dece u Aziji

Zaboravljeni problem

03.05.2021. 10:59

Milioni dece zbog koronavirusa ne dobijaju potrebne vakcine

Oko 228 miliona ljudi u svetu, većinom dece, u opasnosti su od zaraze ostalim bolestima jer su programi vakcinisanja zaustavljeni zbog pandemije Covid-19.

Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve