MINISTAR ODBRANE IZRAELA LIBERMAN: Ako Sirija upotrebi S-300, Izrael će da uzvrati

MINISTAR ODBRANE IZRAELA LIBERMAN: Ako Sirija upotrebi S-300, Izrael će da uzvrati

Foto: Printscreen Youtube


Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman upozorio je danas da će Izrael uzvratiti ako Sirija upotrebi rakete za protivvazdušnu odbranu ruske proizvodnje protiv jevrejske države.

“Ono što je važno za nas je da odbrambeno oružje koje Rusi daju Siriji ne bude upotrebljeno protiv nas”, izjavio je Liberman za izraelske medije, govoreći o navodnim planovima Rusije da daju sirijskom predsedniku Bašaru Asadu rakete tipa S-300, dodavši: “Ako se upotrebe protiv nas, mi ćemo delovati protiv njih”.

On je objasnio da se Izrael “ne meša u unutrašnje poslove Sirije, ali s druge strane neće dozvoliti da Iran preplavi (tu zemlju) unapredjenim oružanim sistemima koji će biti upereni protiv Izraela”.

Ruski dnevnik Komersant je, pozivajući se na neimenovane vojne izvore, izvestio u ponedeljak da bi Rusija mogla početi da snabdeva Siriju unapredjenim protiv avionskim sistemima u bliskoj budućnosti.

List je naveo da eksperti veruju da bi Izrael negativno reagovao na svaku odluku o snabdevanju reketama i da bi mogao da bombarduje područje gde bi bile razmeštene.

Jedan ruski diplomata je izjavio da je Izrael tražio od Moskve da ne snabdeva sirijsku vojsku unapredjenim S-300 raketnim sistemima, prenose izraelski mediji izveštaje Rojtersa.

“Čujem i čitam većinu tih izveštaja, (ali) oni nemaju osnovu u realnosti. Jedna stvar bi trebalo da bude jasna-ako iko puca na naše avione uništićemo ga”, rekao je Liberman.

On je ocenio da je Iran problem, a ne Rusija jer su ruski odbrambeni sistemi već bili razmešteni u Siriji i nisu korišćeni protiv Izraela.

“Imamo otvorenu liniju. Zaista imamo diskurs (s Rusima). Ponekad je to komplikovan diskurs ali je otvoren. Nekoliko godina mi smo u stalnoj koordinaciji i sposobni da izbegnemo sukob s Rusima”, objasnio je izraelski ministar.

Izrael je više puta iz vazduha napadao konvoje oružja namenjene libanskom Hezbolahu koji se u Siriji, kao i Iran, bori na strani snaga sirijskog predsednika.

Takodje je odgovarao na prelivanje vatre preko granice za koje je verovao da je posredi greška.

Sinoć je lider proiranskog Hezbolaha Hasan Nasralah optužio Izrael za misteriozno ubistvo palestinskog elektro inženjera, člana Hamasa, Fadija al-Bača, u Maleziji tokom vikenda.

“To je izraz nastavka plana Izraela da ne poštedi ni jedan arapski um, um koji ima znanje, stručnost i iskustvo ili um koji će jednog dana biti deo arapske nacije”, rekao je Nasralah, dodavši da je to razlog što Izraelci gone arapske naučnike od Irana do Tunisa i Malezije, pomenuvši i ubistva libanskih umova koji su kako je rekao ubijeni u poslednjim nedeljama i mesecima u misterioznim okolnostima širom sveta.

Liberman je optužbe odbacio, rekašvi da ne zna o čemu govori Nasralah i da je on usred izborne kampanje imajući u vidu da su libanski parlamentarni izbore u maju. Dodao je da ne bi optužbe vodje Hezbolaha shvatao isuviše ozbiljno.

Osvrćući se na najavu američkog predsednika Donalda Trampa da će u maju odlučti da li da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom, Liberman je rekao da SAD ne pitaju Izrael šta da rade i da će delovati na osnovu sopstvenih obzira.

Zaključio je da je Tramp pod pritiskom, pomenuvši sadašnju posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona i predstojeću posetu nemačke kancelarke Angele Merkel.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar