Svet
18.05.2024. 22:05
BETA-AP

Ako...

Ministar odbrane Izraela zapretio ostavkom

izrael
Izvor: Shutterstock

Član izraelskog ratnog kabineta i ministar odbrane Beni Ganc je zapretio da će podneti ostavku u vladi ukoliko ona ne usvoji novi ratni plan za operacije u pojasu Gaze, u roku od tri nedelje, do 8. juna.

Njegova najava pojačava podelu unutar izraelskog rukovodstva, nakon više od sedam meseci rata.

Ganc je rekao da će dati ostavku ukoliko vlada do 8. juna ne usvoji ratni plan koji je on sastavio, u šest tačaka. Plan uključuje povratak talaca, okončanje vladavine Hamasa, demilitarizaciju pojasa Gaze i uspostavljanje međunarodne administracije za civilna pitanja kao i napore za normalizaciju odnosa sa Saudijskom Arabijom.

Ganc, popularni političar i dugogodišnji Netanjahuov politički rival, pridružio se njegovoj koaliciji i Ratnom kabinetu u ranim danima rata protiv Hamasa.

Odlazak bivšeg načelnika vojnog štaba i ministra odbrane ostavio bi Netanjahua da još više zavisi od krajnje desničarskih saveznika koji su zauzeli tvrdu liniju pregovora o prekidu vatre i oslobađanju talaca i koji veruju da bi Izrael trebalo da okupira Gazu i da ponovo tamo izgradi jevrejska naselja.

Ganc je to rekao nekoliko dana nakon što je izraelski ministar odbrane Joav Galan otvoreno rekao da je u više navrata molio vladu da odluči o posleratnoj viziji Gaze, koja bi podrazumevala stvaranje novog palestinskog civilnog rukovodstva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve