MINISTRI EU: Nemačka za pregovore s Tiranom i Skopljem, Holandija traži dodatne rezultate

MINISTRI EU: Nemačka za pregovore s Tiranom i Skopljem, Holandija traži dodatne rezultate


Nemačka i više članica EU su za to da se Makedoniji i Albaniji na današnjem zasedanju šefova diplomatija Unije u Luksemburgu odobri početak pregovora o članstvu.

S druge strane, Francuska i Holandija su najviše za to da se od Skoplja i Tirane dobiju dodatni dokazi i rezultati u jačanju vladavine zakona i bitki protiv korupcije i organizovanog kriminala i da Evropska komisija do jeseni o tome podnese izveštaj Savetu ministara EU.

Nemački državni ministar Mihael Rot je uoči zasedanja ministara spoljnih poslova u Luksemburgu rekao da Berlin želi da se dođe do kompromisa i Makedoniji i Albaniji da zeleno svetlo za pregovore.

“Stabilnost, mir i demokratija na Zapadnom Balkanu za sve nas u Evropskoj uniji su od ključnog značaja”, rekao je visoki nemački zvaničnik.

Rot je istakao da je “nemačka vlada spremna da podrži zeleno svetlo BJR Makedoniji” za početak pregovora i da želi da ohrabri prijatelje u Holandiji i Francuskoj da se pridruže u tom stavu.

Slične stavove su novinarima preneli i ministri Austrije, Luksemburga i Slovačke.

“Reč je o kompromisu, jer mi možemo danas staviti do znanja da postoje određene zabrinutosti i jasno predočiti da posebno Albanija mora ispuniti određene uslove da bi mogla otvoriti poglavlja pregovora”, rekao je nemački ministar.

Šef holandske diplomatije Stef Blok je podvukao da Albanija i Makedonija “moraju da ostvare dodatne rezultate u vladavini prava i suzbijanju korupcije” i na pitanje da li se odluka o početku pregovora onda može očekivati u decembru uoči i na samitu EU, Blok je uzvratio da su nužni dodatni rezultati vlasti u Skoplju i Tirani i da ne zna može li to biti u septembru ili posle.

Blok je podvukao da bi “bilo krajnje iznenađujuće” da se od jedne članice EU, a to je Poljska o kojoj se vodi veoma oštra rasprava danas u Luksemburgu, traži da usaglasi svoje zakone s propisima EU, a da se ne očekuju opipljivi rezultati od zemlje koja tek želi da pregovara o članstvu s Unijom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar