MIROVNA KONFERENCIJA U SOČIJU: Bojkot opozicije i incidenti tokom obraćanja Lavrova

MIROVNA KONFERENCIJA U SOČIJU: Bojkot opozicije i incidenti tokom obraćanja Lavrova

Foto: YouTube screenshot


Mirovna konferencija o Siriji u Sočiju, na Crnom moru, koju je organizovala Rusija u nastojanju da se ubrza političko rešenje za ratom pogođenu Siriju, počela je danas sa dva sata zakašnjenja i uz bojkot predstavnika sirijske opozicije. Tokom obraćanja ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova pojedini delagati nekoliko puta su ustajali i glasno negodovali, optužujući zvaničnu Moskvu za ubistva civila u njenim vazdušnim napadima u Siriji.

Pročitavši saopštenje predsednika Rusije Vladimira Putina delegatima Kongresa, Lavrov je izjavio da bi želeo da nešto kaže i u svoje ime, ali ga je prekinulo nekoliko uzvika: „Živela Rusija! Živelo prijateljstvo!”, prenosi Sputnjik. Kao odgovor začuli su se povici druge grupe, očigledno opozicionarne, koja se nije složila sa prijateljskim raspoloženjem svojih sunarodnika i koji su započeli sa njim žestoku polemiku na arapskom, piše Sputnjik.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je na otvaranju skupa da su se stekle okolnosti za mir u Siriji.
Rusija, ključni saveznik režima sirijskog predsednika Bašara el Asada, saopštila je da je pozvala 1.600 ljudi na skup, ali se svi nisu odazvali.

Zvaničnici turskog Ministarstva spoljnih poslova izjavili su da delegacija vodeće sirijske opozicije, koja je iz Ankare stigla u Soči, neće učestvovati na skupu.
Opozicija je odlučila da ne prisustvuje u znak protesta zbog zastava sirijskog režima koje su ih dočekale na ruskom aerodromu i u kongresnom centru gde se održava skup.

Zapad je izrazio skepticizam da će ruska inicijativa uroditi plodom i strahuje da bi mogla da ugrozi pregovore pod okriljem UN.
U Soči je doputovala i delegacija UN sa specijalnim predstavnikom te organizacije za Siriju Stafanom de Misturom na čelu. Njegovo prisustvo najavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš i izrazio nadu da će  konferencija u Sociju “doprineti” nastavku pregovora.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar