MISTERIJA SMRTI NOBELOVCA PABLA NERUDE: Nije umro od raka, nego je otrovan?!

MISTERIJA SMRTI NOBELOVCA PABLA NERUDE: Nije umro od raka, nego je otrovan?!

Foto Printscreen Youtube/20th Century Time Machine


Stručnjaci iz Kanade, Danske, SAD, Španije i Čilea su otkrili  novu nekancerogenu bakteriju koja se proučava u laboratorijima u Kanadi i Danskoj

Čileanski pesnik i nobelovac Pablo Neruda nije preminuo od raka prostate 1973. godine, saopštili su stručnjaci nakon analize njegovih posmrtnih ostataka. Stvarni uzrok smrti tek treba da bude utvrđen prenosi BBC.

Trenutno u toku su analize toksina pronađenog u ostacima koji su ekshumirani na osnovu sudskog naloga 2013. godine, a biće potrebno oko godinu dana da se obave sve analize i objave rezultati, piše BBC.

“Sigurno je, kategorički 100 odsto jasno, da smrtovnica ne odražava stvarno stanje”, izjavio je na konferenciji za medije lekar Aurelio Luna u ime stručnjaka zaduženih da utvrde je li čileanskog pesnika usmrtila diktatura generala Augusta Pinočea.

Stručnjaci iz Kanade, Danske, SAD, Španije i Čilea  su otkrili  novu nekancerogenu bakteriju koja se proučava u laboratorijima u Kanadi i Danskoj. To će, objasno je Luna, omogućiti bolje razumevanje uzroka Nerudine smrti.

Posmrtni ostaci nobelovca, preminulog 12 dana nakon vojnog puča koji je predvodio general Pinoče  protiv socijalističkog predsednika Salvadora Aljendea sa kojim je Neruda bio blizak, zadnjih su godina bili predmet brojnih ekspertiza.  Ekshumirani 2013, ostaci su vraćeni u zemlju u aprilu 2016. godine.

Porodica Pabla Nerude sumnja na trovanje pod diktaturom, a njegov bivši vozač Manuel Araja tvrdi da je preminuo pošto su ga otrovali pripadnici Pinočeve tajne službe.

Po smrtovnici koju je izdala vladajuća vojna hunta, pesnik je preminuo u 69. godini od raka prostate. On jeste bolovao od kancera, ali nije bio životno ugrožen, zbog čega je tim od 16 međunarodnih stručnjaka došao do zaključka da postoji mogućnost da je u njegovu smrt nastala usled trovanja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar