MMF POSTAVIO USLOV UKRAJINSKOJ VLADI: Za nastavak saradnje morate povećati cenu gasa za domaćinstva

MMF POSTAVIO USLOV UKRAJINSKOJ VLADI: Za nastavak saradnje morate povećati cenu gasa za domaćinstva

Foto: Printscreen Youtube


Ukrajina, koja želi nastavak saradnje s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), moraće možda da poveća cene gasa za domaćinstva, izjavio je danas premijer Vladimir Grojsman.

„Znate da smo u obavezi da povećavamo (naše) cena gasa u uslovima rastućih svetskih cena gasa. Ja sam godinu dana to obuzdavao. Međutim, sada je na redu pitanje daljeg povećanja”, rekao je Grojsman na putu za zapadnu Ukrajinu, prenosi Rojters pozivajući se na novinsku agenciju Interfaks.

„Ova potreba se nametnula jer moramo da funkcionišemo uz eksterno zaduživanje”, dodao je on.

Ranije ovog meseca vlada u Kijevu je donela odluku da produži zamrzavanje cena gasa najmanje do 1. septembra, čime je, kako dodaje britanska agencija, smanjila svoje šanse da obezbedi više novca od MMF-a, koji joj je potreban da ratom podrivenu ekonomiju održi na stabilnim nogama.

Ukrajina mora da podigne cene gasa na tržišni nivo kako bi se kvalifikovala za veću pomoć u okviru aranžmana s MMF-om vrednog 17,5 milijardi dolara. Zemlja je na početku prihvatila da podiže cene prema zajednički dogovorenoj formuli, ali je njihovo povećanje od tada odlagala više puta.

Ukrajina nije dobila ni dolar od MMF-a od aprila 2017. zbog usporavanja dinamike sprovođenja reformi. To je zemlju dovelo u finansijski rizičnu situaciju, jer mora u naredne dve godine da otplati oko 15 milijardi dolara deviznog duga.

Moguće je da vlada zazire od potencijalno nepopularnih mera poput povećanja cena gasa imajući u vidu predsedničke i parlamentarne izbore koji treba da se održe naredne godine, ali je saopštila da nastavlja razgovore sa MMF-om, dodaje Rojters.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar