SISTEM S-400: Simbol savezništva ili izdaje?

SISTEM S-400: Simbol savezništva ili izdaje?

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV


Istočni Sibir, ratne igre “Vostok-2018”. Najveća ruska vojna vežba u proteklih 30 godina, u kojoj je učestvovalo 300.000 ruskih, kineskih i mongolskih vojnika. Ipak, “Vostok 2018.” bila je više od vojne vežbe. Bila je to prilika da Rusija celom svetu pokaže svoje moćno oružje. Svoj drugi najveći izvor prihoda, odmah nakon nafte.

Raketni sistem S-400 jedan od najnaprednijih i najreklamiranijih sistema oružja proteklih godina. U pitanju je unapređena verzija čuvenog sistema S-300, koji je prošle godine poslat u Siriju.

EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

S-400 Trijumf je među najnaprednijim dostupnim vazdušnim odbrambenim sistemima, koji pariraju najboljem što Zapad ima da ponudi. Uveden je u operativnu upotrebu 2007. godine, ima znatno veće projektile i domet od 400 km. Posebno je dizajniran kako bi se suprotstavio stelt tehnologiji i predstavlja najnapredniju verziju S-300 sistema, koji može pogađati ciljeve na ivici zemljine atmosfere i ušao je u ograničenu upotrebu od 2007 godine, u okviru Snaga vazdušno-kosmičke odbrane Rusije. Sistem koristi rakete dometa od 40 km do 400 km. Izrazito otporan na jako elektronsko ometanje. Sistem je projektovan kako bi potpuno zamenio starije verzije sistema S-300P.

Ovaj sistem koristi četiri rakete na svojoj lansirnoj rampi odnosno četiri različitog dometa. Ima mogućnost detetkovanja i letelica sa smanjenim odrazom tzv. (Stelth) na daljini od oko 150 km. Njegov radar omogućava praćenje i osmatranje na daljini od čak 570 km.

Oštar, prilagodljiv, mobilan. Dovoljno da mnoge države poželele da ga poseduju – pre svega Turska, Kina, Saudijska Arabij, Indija, Katar…

foto: Wikipedia

foto: Wikipedia

Ruska vlada je 25. novembra 2015. najavila da će u Siriji rasporediti S-400 kao odgovor na obaranje njenog aviona SU-24 od strane turske. Sledećeg dana ruski mediji su potvrdili takvo raspoređivanje, a prvi sistem S-400 navodno je instaliran u vazdušnoj bazi Humajmim u Latakiji. U periodu od aprila do jula 2017. godine, drugi S-400 sistem je raspoređen 13 km severozapadno od Masjafa, u Hami.

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Još davne 2014. ruski predsednik Vladimir Putin dozvolio je prodaju sistema S-400 Kini, a isporuka sistema počela je u januaru 2018. Indija je sa Rusijom potpisala ugovor vredan 5,43 milijardi dolara za pet raketnih sistema S-400, za koju se očekuje da će biti isporučena do 2025. godine.  U februaru prošle godine, svoj primerak poželeo je i Irak i Maroko…

 EPA-EFE/ERDEM SAHIN

EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Podužim spiskom zainteresovanih kupaca, iz biznis ugla, pokazala se kao opravdana odluka zvanične Moskve da zakorači na Bliski istok i vojno interveniše u Siriji. Iako je prvenstveno ova intervencija imala za cilj podršku Bašaru el Asadu, Rusija je ugrabila i odličnu priliku da demonstrira svoju vojnu moć.

Rezultat? Sve veće interesovanje za rusku vojnu opremu, pre svega za pomenuti S-400.

“Potražnja je prilično značajna posle sirijskih događaja”, izjavio je svojevremeno Aleksandar Mikhejev, izvršni direktor ruskog izvoznika oružja “Rosoboroneksport” za rusku agenciju TASS.

 EPA-EFE/Valda Kalnina

EPA-EFE/Valda Kalnina

Međutim, problem u celokupnoj priči je američko negodovanje na sve veću zainteresovanost svojih vojnih saveznika za kupovinu ruskog oružja. Od Turske, koja je prva članica NATO koja kupuje rusko naoružanje, do Iraka i Maroka. Zato je Vašington zapretio sankcijama.

Prema ocenama stručnjaka, za SAD ove kupovine su više od vojne pretnje – one se tiču suprotstavljanja uključenju Rusije u globalne sukobe, ali i održavanju dugoročnih američkih diplomatskih odnosa i sprečavanju Rusije da dobije čvrstu valutu za svoju opremu.

AP

AP

Tenzije na relaciji Ankara – Vašington se samo zaoštravaju, a čak su i Erdogan i Tramp nedavno razgovarali u Vašingotnu o prevladavanju sve većih razlika između dva NATO saveznika, od razlika u politici prema Siriji do najave sankcija zbog turske kupnje S-400, za koju Vašingotn kaže da predstavlja prijetnju njihovim borbenim avionima Lockheed Martin F-35.

SAD je upozorio da će se Turska suočiti sa sankcijama zbog kupovine S-400 te je suspendovao program F-35 u kojem je Turska bila kupac i proizvođač.

AP Photo/Alex Brandon

AP Photo/Alex Brandon

Odgovor Ankare?

“Nije ispravan pristup reći “nećemo ih koristiti za njihovo dobro” za sistem koji smo kupili iz nužde i toliko skupo platili. Imamo savezničke odnose s Rusijom i sa SAD. Turska je od Rusije kupila protivraketni odbrambeni sistem S-400 da ga koristi, a ne da ga ostavi sa strane”, izjavio je Ismail Demir, čelnik turskog direktorata za odbrambenu industriju.

Kao višnjicu na šlag, Erdogan je plasirao informaciju da je Turska, osim S-400, zainteresovana da kupi i američki odbrambeni sistem Patriot.

Od svakog po malo…

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar