MOHAMED DAHLAN RIVAL PALESTINSKOG PREDSEDNIKA ABASA: Predalžem osnivanje zajedničke države Palestinaca i Izraela, sa Jerusalimom kao glavnim gradom

MOHAMED DAHLAN RIVAL PALESTINSKOG PREDSEDNIKA ABASA: Predalžem osnivanje zajedničke države Palestinaca i Izraela, sa Jerusalimom kao glavnim gradom


Mohamed Dahlan, jedan od kandidata koji bi mogao da nasledi palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, izgleda više ne veruje u rešenje sukoba s Izraelom po modelu dve države, već predlaže osnivanje zajedničke države za Izraelce i Palestince, s Jerusalimom kao glavnim gradom jer “pripada obema nacijama”.

U intervjuu za ruski TV-kanal RT, Dahlan je rekao da je “naš veći san nezavisna palestinska država na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze”, ali pošto “SAD neće nikada na to pristati i Izrael se takodje protivi… umesto da gajimo iluzije koje se nikada neće ostvariti, trebalo bi da počnemo s internacionalizacijom ideje o jednoj državi za dva naroda i da zahtevamo puna prava za Palestince”.

On je ocenio i da je “dogovor veka” o kojem Amerikanci govore kao rešenju za palestinski problem “potpuna katastrofa”.

“I ja takodje ne predvidjam da će se rešenje po modelu dve države dogoditi. Zato izlazim s novim predlogom: Da se osnuje jedna država u kojoj Palestinci rukovode svojim životom nezavisno od Izraela”, rekao je 57-godišnji Dahlan.

Rođen u izbegličkom logoru Kan Junis, u pojasu Gaze, postao je poznat tokom prve Intifade – palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije, 1980-tih godina, i postao je lider omladine organizacije Fatah u pojasu Gaze.

Posle privremenog mirovnog sporazuma PLO i Izraela iz 1993. godine, postao je načelnik palestinskih preventivnih bezbednosnih snaga u Gazi i smatralo se da ima jake veze s članovima izraelskih bezbednosnih snaga, navode izraelski mediji.

U izraelskim zatvorima je bio 11 puta i naučio hebrejski. Godine 2011. napustio je palestinske teritorije zbog sukoba s Abasom.

On u intervjuu nije govorio o emiratu Abu Dabiju, gde živi poslednjih godina, ni o svojoj funkciji savetnika vladara Muhameda ibn Zajeda, ali je više puta ponovio da pripada Fatahu i da mu to niko ne može oduzeti. Nije se medjutim uzdržao od oštre kritike Abasa.

“Smrt ( Jasera) Arafata označila je kraj ere velikih lidera u Palestinskoj upravi. Abas nije ništa drugo do menadžer civilne uprave u Ramali. Ništa više. Sugerišem mu da poseti pojas Gaze, da pomiri i ohrabri tamošnji narod jer gradjani Gaze plaćaju visoku cenu”, rekao je Dahlan.

Abas, vodja umerenijeg Fataha, vlada samo jednom palestinskom teritorijom Zapadnom obalom, a da rivalski islamski ekstremistički kontroliše Gazu.

Salam Musafer koji je intervjuisao Dahlana, rekao je da je on jedan od najprominentnijih kandidata da nasledi Abasa.

Dahlan ima podršku Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata i mogao bi se vratiti na palestinske teritorije, kada Abasa više ne bude i čekati da preuzme vlast.

Dahlan ima i državljanstva Srbije i Crne Gore i nosilac je Ordena Srpske zastave drugog reda koji mu je dodelio bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar