Svet
17.04.2020. 21:53
Time

"MOLITVA NIJE DOVOLJNA": Dalaj Lama o borbi protiv korone

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U teškim vremenima kada se svi suočavamo sa strahovima, brigom i neizvesnošću, Dalaj Lama je dao svoje viđenje borbe protiv koronavirusa. Njegov tekst prenosimo u celosti:

"Svi smo isti kao ljudska bića i doživljavamo iste strahove, iste nade, iste nesigurnosti. Iz budističke perspektive, svako živo biće upoznato je sa patnjom i istinama bolesti, starosti i smrti. Ali kao ljudska bića, imamo sposobnost da koristimo svoj um da pobedimo bes i paniku i pohlepu.

Poslednjih godina naglašavam 'emocionalno razoružavanje': pokušati stvari videti realno i jasno, bez zbrke straha ili besa. Ako problem ima rešenje, moramo raditi na njegovom pronalaženju; ako ne, ne treba gubiti vreme razmišljajući o tome. Mi budisti verujemo da je celi svet međusobno zavisan. Zato često govorim o univerzalnoj odgovornosti. Izbijanje ovog strašnog koronavirusa pokazalo je da ono što se desi jednoj osobi uskoro može uticati na svako drugo biće. Ali podseća nas i da saosećajni ili konstruktivni čin - bilo da radi u bolnicama ili samo posmatra socijalno distanciranje - ima potencijal da pomogne mnogima. Otkako su se pojavile vesti o koronavirusu u Vuhanu, molio sam se za svoju braću i sestre u Kini i svuda drugde. Sada možemo videti da niko nije imun na ovaj virus. Svi smo zabrinuti za voljene ljude i budućnost, kako globalne ekonomije, tako i sopstvenih domova. Ali molitva nije dovoljna.

Ova kriza pokazuje da svi moramo preuzeti odgovornost tamo gde možemo. Moramo kombinovati hrabrost koju lekari i medicinske sestre pokazuju s empirijskom naukom da započnu okretati ovu situaciju i zaštititi našu budućnost od više takvih pretnji. U ovo vreme straha, važno je da mislimo na dugoročne izazove i mogućnosti celog sveta. Fotografije našeg sveta iz svemira jasno pokazuju da na našoj plavoj planeti ne postoje stvarne granice. Stoga se svi mi moramo pobrinuti za to i raditi na sprečavanju klimatskih promena i drugih destruktivnih snaga.

Ova pandemija služi kao upozorenje da ćemo samo udruživanjem sa koordiniranim, globalnim odgovorom odgovoriti na neviđenu veličinu izazova sa kojima smo suočeni. Moramo takođe zapamtiti da niko ne oslobađa patnje i pružiti ruke drugima kojima nedostaju domovi, resursi ili porodica da ih zaštite. Ova kriza pokazuje nam da nismo odvojeni jedan od drugog - čak i kada živimo odvojeno. Zbog toga smo svi odgovorni za saosećanje i pomoć. Kao budista, verujem u princip stalnosti. Na kraju će ovaj virus proći, kao što sam video da ratovi i druge užasne pretnje prolaze u mom životu, a mi ćemo imati priliku da obnovimo našu globalnu zajednicu kao što smo to radili mnogo puta ranije. Iskreno se nadam da svi mogu biti sigurni i ostati mirni. U ovom trenutku nesigurnosti važno je da ne izgubimo nadu i pouzdanje u konstruktivne napore koje mnogi čine."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve