MORE I ZIDOVI: Može li Evropa da preživi novu migrantsku krizu?

MORE I ZIDOVI: Može li Evropa da preživi novu migrantsku krizu?


U ovom trenutku Redžep Tajip Erdogan je političar sa najvećim ucenjivačkim potencijalom u Evropi. Neprikosnoveni sultan Istoka pod svojim granicama drži najmanje tri miliona izbeglica, spremnih da u svakom trenutku preplave Stari kontinent. Jedino je on brana ovoj “pošasti” koja beži od rata i bede, a ponovo preti da preraste u propali evropski multikulturalni projekat Angele Merkel. Samo više ni Merkelova, ni Evropa nisu ono što su bili.

Naime, predsednik Turske je nakon što su 33 turska vojnika poginula u vazdušnom napadu u Idlibu izjavio da Turska više neće sprečavati izbeglice koje žele da stignu u Evropu.

“Nećemo zatvoriti kapije”, rekao je on, dodajući da će milioni migranata i izbeglica krenuti ka Evropi. Istakao je i da Turska više ne može da se pridržava sporazuma sa EU iz 2016. godine (vidite okvir) po kojem ta država sprečava izbeglice da uđu u Evropu, jer njegova država posle novog zaoštravanja sukoba u Siriji ne može da izdrži novi talas izbeglica.  Kako je naveo, EU mora da održi obećanje da će pomoći Turskoj ne samo s izbeglicama, nego i finansijski. Tako je Evropi ponovo zapretila migrantska kriza istih, možda i većih razmera od one iz 2015. godine.

Više pročitajte u novom broju Ekspresa koji je već na kioscima.

Ekspres201

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar