MOSKVA: Među proteranim diplomatama sa Zapada ima i obaveštajaca

MOSKVA: Među proteranim diplomatama sa Zapada ima i obaveštajaca

Foto: Printscreen Youtube


Među ruskim diplomatama proteranim iz zapadnih zemalja zbog “slučaja Skripalj” ima i obaveštajaca, izjavio je danas šef ruske obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

“Među saradnicima Ministarstva spoljnih poslova postoje zvanični predstavnici naše službe, oficiri bezbednosti, ali mali broj”, rekao je Nariškin novinarima. On je naveo da je reč o osobama “koja su zvanično predstavljena u tim zemljama kao saradnici SVR”, i da su obezbedjivali saradnju sa specijalnim službama zemalja tih zemalja.

Nariškin je ocenio da je proterivanje ruskih diplomata “prljava i cinična provokacija”, te da ju je realizovala grupa zemalja koja “formira atmosferu rusofobije”.

“Odgovor će uslediti. Adekvatan, dosta oštar”, rekao je Nariškin.

On je naveo da SVR poseduje široke instrumente za obaveštajni rad, koji će obezbediti zaštitu interesa Rusije u bilo kojoj tački sveta.

Dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kći nadjeni su ranije ovog meseca bez svesti u engleskom gradu Solsberiju. Njihovo stanje se od tada opisuje kao kritično.

Velika Britanija je za napad okrivila Rusiju i proterala 23 diplomata. Moskva je odbacila optužbe i najavila protivmere.

Do sada je više od 20 zemalja proteralo ruske diplomate zbog slučaja Skripalj.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar