Svet
20.04.2020. 14:12
Tanjug

"MOŽDA PRERANO": SAD objavile tri faze oporavka ekonomije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bela kuća je objavila plan u 3 faze za pokretanje ekonomije, stručnjaci upozoravaju da je zbog nedostataka u sistemu javnog zdravlja možda prerano čak i za prvu.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da plan podrazumeva ulazak u prvu fazu kada se uoči kontinuiran 14-dnevni pad u broju zaraženih.

O primeni plana odlučiće guverner svake savezne države posebno.

Za sve tri faze Trampovog plana važe preporuke o redovnom pranju ruku, držanju distance od drugih ljudi, pokrivanju lica i ostajanju kod kuće ukoliko je to moguće.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Stručnjaci smatraju da to nije dovoljno, ističe Glas Amerike.

"Postoji rizik da će nam broj zaraženih ponovo skočiti", kaže Džon Linč, profesor Univerziteta u Vašingtonu i član upravnog odbora Društva za infektivne bolesti SAD.

Plan Bele kuće predviđa da se uporedo sa ublažavanjem restrikcija sprovodi i masovnije testiranje zdravstvenih radnika, ljudi koji imaju potencijalne simptome kovida 19 i pacijenata koji nemaju simptome.

Međutim, profesor epidemiologije na Harvardu Vilijem Hejnidž ocenjuje da kapacitet za to trenutno ne postoji i da je testiranje takvo da nijedna država nije spremna da pređe u prvu fazu.

Džon Linč kaže da je Medicinski centar "Harbor vju" u Sijetlu opremljen sa 5. 000 testova dnevno, a da bi trebalo da mu kapacitet bude između 10 i 20 hiljada.

On napominje da je za praćenje svih inficiranih i njihovih kontakata potreban i veliki broj zdravstvenih radnika, a da je problem u tome što je infrastruktura javnog zdravlja desetkovana jer 15 godina unazad nije ulagano dovoljno novca u taj sistem.

Broj nezaposlenih u SAD je rekordan, a u pojedinim saveznim državama održani su i protesti protiv restriktivnih mera, podseća Glas Amerike.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve