MOŽE LI VIŠE: Si Đinping i Putin otvaraju novo razdoblje partnerstva i prijateljstva

MOŽE LI VIŠE: Si Đinping i Putin otvaraju novo razdoblje partnerstva i prijateljstva

EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT


Poseta Rusiji kineskog predsednika Si Đinping predstavlja novo poglavlje u prijateljstvu i jačanju ekonomskog partnerstva ove dve države i to u kontekstu sankcija i trgovinskog rata s Vašingtonom, najavljuje agencija Frans pres.

Đinpinga će u Kremlju primiti ruski predsednik Vladimir Putin, koji za svog kineskog kolegu priprema svečani prijem. Uveče će u Boljšoj teatru obojica predsednika prisustvovati svečanosti povodom 70. godišnjice uspostavljanja odnosa između dve zemlje.

Si Đinping i Putin trebali bi nakon razgovora u Moskvi potpisati zajedničku deklaraciju o “jačanju odnosa, globalnom partnerstvu i strateškoj saradnji, koji ulaze u novi period”.

Kineski predsednik će u četvrtak i petak učestvovati kao počasni gost na Ekonomsku forumu u Sankt Petersburgu gde će se okupiti čelnici i predstavnici oko 1.800 ruskih i stranih kompanija iz 75 zemalja.

“Ova poseta je ključni događaj za naše bilateralne odnose”, rekao je savetnik Kremlja Jurij Ušakov, podsećajući da je Sovjetski Savez bio “prva zemlja koja je priznala Narodnu Republiku Kinu, dan nakon njenog proglašenja ” 1949 godine. On je istakao da će među ostalim stvarima na dnevnom redu biti reči i o “odnosima Rusije i Kine s velikim zapadnim silama, među kojima i sa SAD”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar