PREKINULI RAZGOVOR ZA POSAO SA MUSLIMANKOM JER NIJE ŽELELA DA SE RUKUJE SA MUŠKARCEM: Firma iz Švedske moraće da plati kaznu zbog diskriminacije

PREKINULI RAZGOVOR ZA POSAO SA MUSLIMANKOM JER NIJE ŽELELA DA SE RUKUJE SA MUŠKARCEM: Firma iz Švedske moraće da plati kaznu zbog diskriminacije

Foto: YouTube screenshot


Jedna muslimanka iz Švedske dobila je spor protiv kompanije koja je prekinula razgovor za posao sa njom jer nije želela da se rukuje, iz religijskih razloga.

Fara Alhajeh, aplicirala je za posao prevodioca i tada je odbila da se rukuje sa muškarcem koji je intervjuisao. Umesto toga, ona je stavila ruku na svoje srce kao znak pozdrava.

Švedski sud za rad naredio je kompaniji da plati 40.000 kruna zbog diskriminacije.

Neki muslimani izbegavaju rukovanje sa osobama suprotnog pola, ukoliko to nisu bliski članovi porodice.

Međutim, rukovanje je tradicionalni pozdrav u skoro svim zemljama Evrope. Zakonodavne vlasti mogu zabraniti kompanijama i javnim ustanovama da tretiraju ljude drugačije samo zbog njihovog pola.

Iz kancelarije za diskriminaciju u Švedskoj, koja zastupa ovu ženu, rekli su da je optužnica podignuta jer moraju štititi “ljudska prava, individualno pravo na integritet tela i važnost zaštite religijske slobode”.

Nakon što je sud presudio u njenu korist, Fara je izjavila: “Veoma sam zadovoljna. Mnogo je lep osećaj kada dostigneš pravdu”.

Ona je progovorila i o tome kako se osećala onog dana kada se incident i dogodio: ” Čim sam stigla do lifta, počela sam da plačem. Nikad mi se pre nije desilo tako nešto, uopšte se nisam osećala dobro”.

Ona je dodala i to da se nada da će njen slučaj poslužiti kao inspiracija drugima, koji se možda nalaze u sličnoj situaciji.

Na kraju je zaključila da u ovakvim situacijama uopšte nije bitan novac, već samo pravda.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar