MUZIKA OŽIVLJAVA RUŠEVINE: Rusi održali koncert u Palmiri

MUZIKA OŽIVLJAVA RUŠEVINE: Rusi održali koncert u Palmiri

Koncert Molitva za Palmiru (FOTO: Prntskrin Youtube)


“Molitva za Palmiru” naziv je koncerta održanog pred oko 400 slušalaca, među kojima su bili ruski vojnici, novinari i verski zvaničnici

Ruski simfonijski orkestar teatra Marinski iz Sankt Peterbuga na čelu sa Valerijem Gergijevim održanao je juče jedinstveni koncert u antičkom sirijskom gradu Palmiri koji je nedavno oslobođen i od marta je ponovo pod kontrolom sirijskih vlasti, nakon što su džihadisti uništili deo te kulturne baštine.

Na koncertu nazivanim “Molitva za Palmiru – muzika oživljava antičke ruševine” izvedena su dela Johana Sebastijana Baha i Sergeja Sergejeviča Prokofjeva pred oko 400 slušalaca, među kojima su bili ruski vojnici, novinari i verski zvaničnici.

Događaj je prenosila ruska televizija.

“Koncert u Palimiri održanog u rimskom teatru, jednom od retkih mjesta koje je još uvek u velikom meri ostalo netaknuto u vreme kada su džihadisti vladali gradom i predstavlja solidarnost ljudi iz sveta kulture prema borbi protiv terorizma”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrijn Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je kako ovaj koncert vidi kao znak sećanja na žrtve ekstremizma i kao obećanje nade za pobedu na terorizmom širom sveta. Putin je pozvao sve ljude da “zapamte sve žrtve terora” poručio im da očuvaju nadu u “spašavanje moderne civilizacije od strašne pretnje međunarodnog terorizma”.

Palmira koju zovu i “Nevesta pustinje” poznata je po ostacima građevina iz rimskog doba, a svojevremeno je privlačila hiljade turista svojim stubovima i Hramom boga Bala. Od početka sirijskog sukoba u martu 2011, pljačkaši kradu predmete iz muzeja, dok su oštećeni ostaci drevnih građevina. Muzeji u Palmiri opljačkani su, a uništeni su i veličanstveni spomenici poput Slavoluka pobede i hramova Balšamin i Bel. Drugi koncert u organizaciji sirijskih vlasti zakazan je za večeras.d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar