Svet
01.09.2022. 18:05
dpa

"Veliki reformator"

Na čemu Nemačka zahvaljuje Gorbačovu

Berlin, Nemačka
Izvor: Shutterstock

Nekadašnji vođa Sovjetskog Saveza i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mihail Gorbačov umro je u utorak u 92. godini. Brojni nemački političari odali su mu poštu ističući njegove zasluge za ujedinjenje Nemačke.

Kancelar Olaf Šolc pohvalio ga je kao velikog reformatora. Gorbačov je imao hrabrosti da uradi mnogo toga, a njegova politika "omogućila je da se Nemačka ponovo ujedini i da gvozdena zavesa padne," rekao je Šolc.

Bivši predsednik SSSR je pokušao da ustanovi demokratiju i u Rusiji, istakao je kancelar na marginama dvodnevnog sastanka vlade u dvorcu Mezeberg, severno od Berlina. Umro je, dodao je, "u vreme kada ne samo što je demokratija u Rusiji slomljena" već i ruski predsednik Vladimir Putin pravi nove rascepe u Evropi.

"Baš zato se sećamo Mihaila Gorbačova i znamo kakav je značaj imao za razvoj Evrope, a takođe i naše zemlje," istakao je Šolc.

Gorbačov je bio "veliki državnik," saopštio je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer. "Nemačka mu ostaje privržena, zahvalna za odlučan doprinos nemačkom ujedinjenju, poštujući njegovu hrabrost za demokratsko otvaranje i gradnju mostova između istoka i zapada," naveo je Štajnmajer.

San bivšeg sovjetskog lidera, dodao je, o "zajedničkoj i mirnoj" evropskoj kući - sada je "u ruševinama, uništen brutalnim napadom Rusije na Ukrajinu," naglasio je nemački predsednik.

Nemačka je Gorbačovu večno zahvalna, napisala je u sredu na Twitter-u ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. "U sudbinskim trenucima istorije Mihail Gorbačov je sebi dozvolio da ga vode mir i razumevanje među ljudima. Kraj Hladnog rata i nemačko ujedinjenje su njegova zaostavština," navela je Berbokova.

Bivša kancelarka Angela Merkel istakla je da je Gorbačov bio "jedinstven svetski političar." Bez politike glasnosti i perestrojke "mirna revolucija u Nemačkoj Demokratskoj Republici (DDR) ne bi bila moguća," saopštila je Merkelova.

Mirna revolucija počela je otvaranjem granica nekadašnje Istočne Nemačke, posle čega je krenula njena demokratska tranzicija i spajanje sa bivšom Zapadnom Nemačkom, piše dpa.

Gorbačov se 1989/1990. više nije protivio težnji ljudi u DDR ka slobodi. "Štaviše, dopustio je da se ponovo ujedinjena Nemačka učlani u NATO," naglasila je bivša kancelarka.

"Bez njega mirna revolucija možda ne bi tekla mirno niti bi, moguće je, bilo ujedinjenja 1990. godine," napisao je lider vladajućih socijaldemokrata Lars Klingbajl na Twitter-u.

Lider demohrišćana, najveće opozicione stranke, tvitovao je da su Nemačka i Gorbačov imali odnos ispunjen poverenjem. Bez Gorbačova "nemačko ujedinjenje u slobodi ne bi bilo moguće," napisao je Fridrih Merc.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je Putin napisao u izjavi saučešća porodici Gorbačov
1

Predsednik Rusije

01.09.2022. 11:15

Šta je Putin napisao u izjavi saučešća porodici Gorbačov

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je saučešće porodici Mihaila Gorbačova, navodeći da je bio političar i državnik koji je "imao ogroman uticaj na tok svetske istorije".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
01.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve