NA DAN KADA GA NEMA ONOLIKO VREMENA KOLIKO JE I POSTOJAO: Novootkrivenih 80 metara Berlinskog zida dobija status zaštićenog dobra

NA DAN KADA GA NEMA ONOLIKO VREMENA KOLIKO JE I POSTOJAO: Novootkrivenih 80 metara Berlinskog zida dobija status zaštićenog dobra

Foto: EPA/Clemens Bilan


Nedavno otkriveni deo Berlinskog zida dobiće status zaštićenog dobra, saopštile su danas berlinske vlasti. To je objavljeno 28 godina, dva meseca i 26 dana posle njegovog rušenja, koliko je tačno prethodno zid delio Istočni i Zapadni Berlin.

Istoričar amater prošlog meseca je objavio da je pronašao 80 metara zida i prijavio to vlastima zabrinut za stanje ostataka, preneo je Asošijeted pres.

Rušenje Berlinskog zida je počelo 9. novembra 1989. pošto su istočnonemačke vlasti prethodno saopštile da će biti dozvoljeno putovanje državljana komunističke države u Zapadnu Nemačku.

U međuvremenu je skoro ceo zid srušen, ali se u ponegde u Berlinu još mogu videti ostaci koji služe kao podsećanje na istoriju grada, ali i kao turističke lokacije.

Izgradnja je počela 1961. godine u nastojanju Istočne Nemačke da spreči prelazak građana u zapadni deo grada, a vremenom se zid ojačavao i modernizovao, s obrazloženjm vlasti da spreče ulazak “fašista” sa zapada.

Nedavno otkriveni deo zida nalazi se u severoistočnom delu Berlina i potiče iz ranih vremena izgradnje zida kada su vlasti iskoristile zidove kuća porušenih u bombardovanjima tokom Drugog svetskog rata.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar