Svet
31.10.2019. 16:30
Tanjug

Tri nemačke porodice

NA METI FARMERA: Merkelovu izvode pred sud zbog globalnog zagrevanja

w_55591229.jpg

Tri nemačke porodice poljoprivrednika izvode kancelarku Angelu Merkel pred sud, tvrdeći da njena vlada ne čini dovoljno u borbi protiv

Tri nemačke porodice poljoprivrednika izvode kancelarku Angelu Merkel pred sud, tvrdeći da njena vlada ne čini dovoljno u borbi protiv klimatskih promena. Tužba koja će biti danas saslušana prvi je pokušaj u Nemačkoj da vlasti zakonski preuzmu odgovornost za obaveze koje su uložile za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Slični slučajevi drugde su imali mešovitog uspeha.

[caption id="attachment_251645" align="alignnone" width="675"]EPA-EFE/OMER MESSINGER EPA-EFE/OMER MESSINGER[/caption]

Porodice koje podržavaju ekološku grupu Grinpis tvrde da njihove farme već trpe posledice globalnog zagrevanja koje je stvorio čovek, a da je Nemačka, jedan od najvećih svetskih emitera gasova sa efektom staklene bašte u istoriji, delimično odgovorna.

[caption id="attachment_251643" align="alignnone" width="710"]EPA-EFE/OMER MESSINGER EPA-EFE/OMER MESSINGER[/caption]

Njihova advokatica Roda Ferhejen rekala je da njeni klijenti žele da sudije odluče da li je vladino postavljanje ciljeva za smanjenje emisije za 2020. pravno obavezujuće.

Nemačko ministarstvo za zaštitu životne sredine priznalo je da će propustiti svoj cilj za 2020, ali da se sada koncentriše na ambiciozniji cilj smanjenja emisija za 55 odsto do 2030. godine.

[caption id="attachment_251647" align="alignnone" width="675"]EPA-EFE/OMER MESSINGER EPA-EFE/OMER MESSINGER[/caption]

"Mi smo ujedinjeni istim ciljem", navodi se u saopštenju ministarstva.

Anike Peters, strućnjak za klimu iz Grinpisa, rekla je da novi cilj znači da će prvobitni plan za 2020. biti odložen za pet godina, uzrokujući znatnu štetu ljudima u Nemačkoj i drugde u svetu.

"Kroz neuspeh da utič na klimatske promene, nemačka vlada krši osnovna prava ljudi u Nemačkoj", rekla je ona dodajući da "to neće prihvatiti".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve