NA MUKAMA POSLE POBEDE: Kurca čeka teško formiranje koalicije

NA MUKAMA POSLE POBEDE: Kurca čeka teško formiranje koalicije

AP Photo/Matthias Schrader


Lider Narodne partije Austrije Sebastijan Kurc, nakon pobede na prevremenim parlamentarnim izborima, imaće težak zadatak da izbornu pobedu pretoči u koaliciju, ocenjuju austrijski mediji.

Bečki “Standard” ukazuje da Kurc i OVP uživaju u pobedi, jer to nije samo pobeda, već zadovoljenje, vaskrsnuće nakon izglasavanja nepoverenja u parlamentu.

Kurc i njegove pristalice neprestano ukazuju da su oni, koji su ih svrgnuli, sada kažnjeni od strane glasača, a i tokom predizborne kampanje su ukazivali na tu “nepravdu”, kao da traže izvinjenje, dodaje list.

Dnevnik ističe da je Kurc pobednik izbora, ali njegove opcije nisu ružičaste – ne postoji nijedan partner koji bi se sam nametao.

“Koštaće mnogo snage da se nađe koalicioni parter, a to će zahtevati mnogo izlaska u susret od strane OVP”, konstatuje list.

Vladu desno od centra, kakvu želi Kurc, može da zaboravi sa Socijaldemokratskom partijom (SPO) i Zelenima, a i Neos ima drugačija shvatanja.

“Preostaje samo još Slobodarska partija (FPO) koja ne želi u vladu, a i nalazi se u takvom stanju da i ne može da se vrati u vladu. Slobodarci moraju da se restruktuiraju i regenerišu, a znaju iz iskustva da je to najbolje iz opozicije”, objašnjava “Standard“.

Ukoliko Kurc odustane od vlade desno od centra mogao bi da razgovara sa SPO i Zelenima, dodaje list, ukazujući da trenutno socijaldemokrate ne žele u vladu, a i šefica stranke Pamela Rendi Vagner bi bila u opasnosti da bude izložena unutarpartijskom revoltu ako ne bi izvukla što više za svoju partiju.

Shutterstock

Shutterstock

Za Kurca tako nešto znači da bi morao mnogo da izađe u usret SPO, a i sa Zelenima ne bi bilo lakše.

Zeleni žele u vladu, iz izbornih rezultata dobili su puno samopouzdanja da mogu da postavljaju zahteve koji će naterati Kurca na suze. Njemu će, zbog brojnih birača iz redova slobodaraca, koje je okupio oko sebe, biti teško da previše izađe u susret Zelenima. Koliko god je lepa pobeda Kurcu će biti teško da je pretoči u održivu koaliciju, zaključuje “Standard”.

Visokotiražni bečki “Kronen cajtung” ukazuje da se Kurc nalazi u potrazi za “mladom” za buduću vladu.

“Veliku ljubav je pronašao sa slobodarcima, ali su ga oni razočarali i morao je da se ‘razvede’ u maju. Tokom predizborne kampanje “bivša” je pokušala na sve načine da ga povrati. Pod motom “vrati se meni, nigde ti nije bilo lepše” lider FPO Norbert Hofer je pokušao da vrati Kurca.

Ali nedelju dana pred izbore, mlada FPO ponovo je pokazala šta se dešava u njenoj porodici, pa se postavlja pitanje da li neko želi da se ‘ženi’ sa tako nekim.

Sada Kurc traži ‘mladu’ na drugoj strani, koketira, ali druge nisu tako “lepe”, slikovito predstavlja situaciju na političkoj sceni taj list.

Dok se Zeleni čine korektnim partnerom, OVP ima zadršku prema toj porodici. A socijaldemokrate ? Njih odlično poznaje OVP, jer su predugo bili zajedno i srećni da su ih se rešili. Šta preostaje onda mladom momku?

Očigledno je isključena ‘ženidba iz ljubavi’, jer ako se ponovo upusti na brak sa slobodarcima onda zna da rizikuje veliku ljubavnu dramu sa gorkim krajem, dodaje list u istom stilu.

Preostaje samo, konstatuje “Kronen cajtung”, ‘brak iz razuma’.

Posle debakla na izborima, Štrahe se povlači?

Loš rezultat na prevremenim izborima u Austriji izazvao je buru u Slobodarskoj partiji Austrije (FPO).

U partiji se zahteva suspendovanje doskorašnjeg lidera Hajnc-Kristijana Štrahea, kojem se pripisuje krivica za gubitak na glasanju.

“U utorak će biti doneta odluka o suspendovanju Štrahea”, najavio je šef FPO u pokrajini Gornja Austrija Manfred Haimbuher. Haimbuher je rekao da nema alternative za Štrahea osim da ga suspenduju.

Hajnc Kristijan Strahe

Štrahe je, na konferenciji za štampu, rekao da stavlja u mirovanje članstvo u FPO, kao i da se neće baviti politikom, sve dok se ne rasvetli afera zbog koje je morao da ode sa političkih funkcija.

Rekao je da to čini kako bi sačuvao jedinstvo FPO i sprečio podelu stranke. Uoči njegove konferencije kružile su brojne spekulacije o daljoj sudbini Štrahea, koje su ukazivale na mogućnost podela u FPO i osnivanje nove stranke. Tako se pred njegovo obraćanje na internetu pojavila i stranica “lista Štrahe”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar