Svet
20.08.2018. 15:04
R.E./Tanjug

NA VIJADUKT U ĐENOVI INŽENJER UPOZORIO JOŠ 1979. GODINE: "Neophodno konstantno održavanje", loše stanje mosta prijavljeno i u februaru

screenshot_141.png

Italijanski inženjer i dizajner vijadukta u Ðenovi, u čijem padu je život izgubilo 43 osobe, Rikardo Morandi, upozorio je još 1979. godine da će biti neophodno konstantno održavanje vijadukta, kako bi se uklonila rđa uzrokovana neposrednom blizinom mora i vazdušnim zagađenjem.

Italijanska državna televizija RAI objavila je delove izveštaja na kojima stoji Morandijev potpis iz 1979. godine, 12 godina nakon otvaranja vijadukta.

U izveštaju se navodi da je već tada bilo poznato da može doći do "gubitka površinske otpornosti betona na hemikalije", zbog mora i zagađenja vazduha uzrokovanim obližnjom čeličanom, prenosi AP.

Morandi je tom prilikom potvrdio stabilnost dizajna mosta, ali je naglasio: "Pre ili kasnije, možda za nekoliko godina, biće neophodno da se nad mostom izvrši tretman uklanjanja svih tragova rđe sa mosta".

Sedam dana nakon rušenja mosta Morandiu, italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je da su vatrogasne službe još u februaru prijavile probleme na tom vijaduktu.

"Vatrogasci koji su kontrolisali most u februaru pronašli su neke probleme, stanje raspadanja, a onda se nadležna struktura promenila u aprilu", rekao je Salvini za italijansku televiziju, prenosi ANSA i dodao da će uskoro imati taj izveštaj.

Most se srušio prošlog utorka, a tom prilikom stradale su 43 osobe.

Kao uzroci pada navedeni su nedostaci konstrukcije i loše održavanje mosta, zbog čega je vlada rešila da oduzme koncesiju italijanskoj firmi Autostrada koju kontroliše Benetonova grupa Atlanta.

Vlada pokušava da oduzme koncesije Autostrade za Italiju, koju kontroliše Benettonova grupa Atlantia, koja kontroliše auto-puteve.

Vrednost deonica grupe Atlanta danas je pala na italijanskoj berzi za 9 odsto.

Autostrada je saopštila da će u doglednoj budućnosti povećati putarinu na đenovskim auto-putevima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
19°C
15.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve