NAĐEN LED NA MESECU: U budućnosti astronauti će moći da piju “mesečevu vodu”!

NAĐEN LED NA MESECU: U budućnosti astronauti će moći da piju “mesečevu vodu”!

foto: Printscreen Youtube


Naučnici tvrde da imaju sigurne dokaze da postoji voda, u vidu leda, na površini Meseca! Ovaj led je nađen na obe polarne kape Zemljinog satelita, i veruje se da je tu vrlo dugo. Ove zaključke su naučnici doneli zahvaljujući instrumentima sa indijske sonde “Čandrajan-1” (Chandrayaan-1), koja je istraživala Mesec između 2008. i 2009. godine.

Najviše podataka je prikupljeno zahvaljujući “Mesečevom minerološkom maperu”, M3 instrumentu, koji je direktno merio reflektivna svojstva leda i upoređivao potencijal molekula da upiju svetlo, kako bi uspostavio jasnu razliku između vode u tečnom stanju i leda. Međutim, iako je ustanovljeno da se led nalazi i na južnom i na severnom polu Meseca, on nije ravnomerno raspoređen, pa se tako najveći deo leda na jugu nalazi u kraterima, a na severu je raširen na više područja.

Ipak, iako temperature na Mesecu rastu do 100 stepeni celzijusa tkom dana, što ne daje povoljne uslove za opstanak leda na njegovoj površini, izgleda da se led očuvao zahvaljujući srećnoj okolnosti da se nalazi na onim stranama lunarnih kapa, koje nikad ne ugledaju svetlo dana, što mu je omogućilo da se održi tokom vremena.

Otkriće vode na Mesecu raduje naučnike i zbog nade da će ona u bliskoj budućnosti moći da se iskoristiti za piće, što bi pomoglo astronautima tokom misija, ili bi mogla čak i da se napravi prava astronautska baza sa izvorom pitke vode. Potrebno je samo da se na površini Meseca nalazi dovoljno leda, svega nekoliko milimetara do površine, i led bi mogao da da se “preradi” u piće života.

Led je takođe uočen na površini drugih nebeskih tela u Sunčevom sistemu, nedavno na Marsu, Merkuru, kao i patuljastoj planeti Ceres.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar