Svet
05.01.2018. 13:25
R.E./RTS/Vašington post

NAJMOĆNIJA ŠPIJUNSKA AGENCIJA SJEDNINJENIH DRŽAVA NA KOLENIMA: Posle Snoudena svi masovno beže iz NSA, kod privatnika veće plate i fleksibilno radno vreme

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) već godinama gubi svoje vrhunske talente i visoko kvalifikovano osoblje koje, razočarano vođstvom špijunskih službi i lošom reorganizacijom, odlaze u privatan sektor gde ih više plaćaju i daju im fleksibilnije radno vreme.

Kako navodi Vašington post, od 2015. godine, američka Agencija za nacionalnu bezbednost je izgubila nekoliko stotina hakera, inženjera i kompjuterskih naučnika, a stručnjaci ocenjuju da to može ostaviti značajan trag na nacionalnu bezbednost.

U američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost radi oko 21.000 civila i najveći je proizvođač obaveštajnih podataka među 17 špijunskih agencija u SAD, a ljudi koji su je napustili bili su odgovorni za prikupljanje i analizu obaveštajnih podataka koji su se na dnevnom nivou iznosili pred predsednika, poput podataka o Islamskoj državi, severnokorejskom i ruskom hakovanju.

"'Epidemija' je najbolji način da se to opiše. Agencija gubi neverovatnu količinu svojih najjačih tehničkih talenata, a kad izgubite svoje najbolje i najsjajnije osoblje – veliki je problem", rekla je Elison Vilijams, bivša viša istražiteljka u NSA koja je otišla 2016. godine i osnovala vlastitu firmu za zaštitu podataka.

Većini novih kadrova u agenciji nedostaje iskustvo onih koji su otišli, rekao je jedan visoki zvaničnik obaveštajne službe, a taj deficit iskustva može da spreči osnovnu misiju NSA – prikupljanje i analizu mase podataka.

Osim toga, Agencija se i dalje suočava sa javnim nepoverenjem nakon što je Edvard Snouden 2013. godine otkrio nadzor koji se sprovodi nad američkim građanima.

Portparol Agencije za nacionalnu bezbednost, Tomi Grovs rekao je da je zabrinutost zaposlenih zbog visokih stopa potresa dovela do promena, uključujući povećanje plata, povećane promocije i veće mogućnosti za rad na svim NSA sajtovima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve