Svet
23.09.2019. 11:46
Dojce Vele

NAJVEĆA HUMANITARNA KRIZA NA SVETU: Ima li kraja brutalnom ratu?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pobunjenici najavljuju da će okončati napade na Saudijsku Arabiju posle četiri godine razornog rata.

Taj rat je pretvorio Jemen u poprište najveće humanitarne krize na svetu. UN pozdravljaju najave, Saudijci očekuju dela, piše Dojče vele.

"Snažna poruka volje da se okonča rat" - tako je Martin Grifits, specijalni izaslanik UN za Jemen, nazvao poruku pobunjenika iz redova Hutijevaca da su spremni da prekinu raketne napade na teritoriju Saudijske Arabije.

Ta pobunjenička paravojska je ranije saopštila da "rat nije nikome u interesu".

Povezane vesti - Rohani pozvao zapadne sile da napuste Persijski zaliv

Saudijska Arabija i njeni saveznici već četiri godine vode brutalni rat protiv pobunjenika u susednoj zemlji. Živote su izgubile desetine hiljada ljudi, zemljom haraju glad i zaraze zbog čega Ujedinjene nacije nazivaju Jemen najvećom humanitarnom krizom sveta.

Grifits je pozdravio "želju za političkim rešenjem kako bi se okončao konflikt". On je naglasio koliko je važno „da se ugrabi ova prilika i krene napred uz sve potrebne korake da se smanje nasilje, vojna eskalacija i prazna retorika“.

Iz Saudijske Arabije je još u subotu odgovoreno.

"Procenjujemo druge strane na osnovu njihovih dela, a ne reči pa ćemo videti da li će to stvarno uraditi", rekao je saudijski šef diplomatije Adel al Žaber o najavi Hutijevaca da će obustaviti raketne napade na saudijska naftna postrojenja.

Pre nedelju dana su napadi bespilotnim letelicama načinili znatnu štetu Saudijskoj Arabiji, umenjujući njenu proizvodnju nafte što je dovelo do povećanja cene barela na svetskom tržištu.

Povezane vesti - "Iran će žestoko reagovati na agresiju"

Za taj napad su odgovornost preuzeli Hutijevci, ali je zvanični Rijad optužio Iran koji podržava pobunjenike. U Teheranu su negirali takve optužbe.

Nakon tog napada je američki predsednik Donald Tramp odobrio slanje američkih trupa u Saudijsku Arabiju. Pentagon je saopštio da je u pitanju manevar "odbrambene prirode".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve