NAKON BREGZITA: Građani EU do 2021. u Britaniji

NAKON BREGZITA: Građani EU do 2021. u Britaniji

Anti Brexit campaigners carry flags as they march past Big Ben at Britain's parliament in London, Saturday March 25, 2017. Britain's Prime Minister Theresa May is expected to start the process of leaving the European Union on Wednesday March 29. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)


Građani članica Evropske Unije moći će da se nastanjuju u Velikoj Britaniji još dve godine pošto zemlja napusti EU 2019, kaže britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis.

Dejvis je rekao da će se tokom prelaznog perioda Velika Britanija “u velikoj meri” pridržavati pravila EU i da će nastaviti da uplaćuje u budžet Unije, kao i da će biti pod jurisdikcijom evropskih sudova.

On je parlamentarnom odboru za Bregzit rekao da će sloboda kretanja biti nastavljena u tom periodu, ali da će državljani iz zemalja EU morati da se registruju kod britanskih vlasti. Kada zemlja potpuno izađe iz EU, automatski će biti obustavljeno pravo ljudi iz država EU da žive i rade u Velikoj Britaniji.

Posle referendumske odluke Velike Britanije da izađe iz EU, tri miliona državljana članica Unije koji žive u toj zemlji počelo je da brine za svoju budućnost. Dejvis je rekao da Vlada ima “moralnu odgovornost” da obezbedi da državljani EU mogu “nastaviti svoje živote kao dosad” i posle Bregzita.

Političari koji podržavaju Bregzit optužuju Vladu da izneverava referendumsku odluku iz 2016. godine, prihvatanjem tranzicionog perioda kojim Velika Britanija skoro pa ostaje članica Unije. Taj period ima za cilj da pomogne kompanijama da se pripreme za poslovanje van EU.

Dejvis je negirao optužbe evroskeptičnog konzervativnog poslanika Džejkoba Riz-Moga da će Velika Britanija ostati “vazalna država” u odnosu na EU. Dodao je da će tranzicioni aranžmani trajati “kratko vreme” i da će Velika Britanija biti nezavisna od EU 2021. godine.

On je rekao da očekuje da finalni sporazum o prelaznom periodu bude postignut do kraja marta, a da bi dogovor o budućim odnosima mogao biti završen pre dana kada zemlja napusti EU – 29. marta 2019.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar