NAKON SKANDALA SA MIGRANTIMA: Britanska ministarka podnela ostavku

NAKON SKANDALA SA MIGRANTIMA: Britanska ministarka podnela ostavku

Foto: AP


Britanska ministarka unutrašnjih poslova podnela ostavku zbog imigracionog skandala.

Ministarka Amber Rad podnela je ostavku usred osude širom zemlje koju je izazvalo to što su vlasti zlostavljale dugogodišnje legalne stanovnike koji su došli s Kariba.

Ostavka je podneta nekoliko sati pošto je Rad rekla da će ostati na svom poslu kako bi osigurala da imigraciona politika Velike Britanije bude “humana”. Ali, opozicioni političari su zahtevali njenu ostavku zbog slučaja nazvanog “Skandal Vindraš”.

Ogorčenje je raslo od kada je list “Gardian” objavio da je stanovnicima koji su u Veliku Britaniju došli s Kariba u decenijama posle Drugog svetskog rata, nedavno odbijena medicinska nega u Velikoj Britaniji ili im je prećeno proterivanjem jer nemaju dokumentaciju koja dokazuje njihovo pravo boravka.

Ti britanski građani pripadaju takozvanoj “generaciji Vindraš”, nazvanoj po brodu “Empajr Vindraš” (Empire Windrush), kojim su 1948. godine stotine karipskih migranata došle u Veliku Britaniju, kojoj su bile potrebne medicinske sestre, železničari i drugi radnici kako bi pomogli u obnovi posle rata.

Iako kao građani bivših britanskih kolonija imaju pravo na legalan boravak u Velikoj Britaniji, nova, stroža pravila uvedena od 2012. godine, otežala su im položaj. Njima se sada uskraćuje pravo na stanovanje, rad i zdravstvenu zaštitu, pošto vlasnici kuća, poslodavci i doktori traže dokaze o njihovom statusu.

Gradonačelnik Londona, član opozicionih laburista, Sadik Kan je rekao da to što se desilo “generaciji Vindraš” nije izuzetak, niti administrativna greška, već “posledica neprijateljskog okruženja koje je stvorila ova vlada (Konzervativne partije)”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar