NAKON ŠTO JE ITALIJA ODBILA DA IH PRIHVATI: Brod sa 60 migranata stigao u Barselonu

NAKON ŠTO JE ITALIJA ODBILA DA IH PRIHVATI: Brod sa 60 migranata stigao u Barselonu

Foto: Beta/AP/Eric Alonso


Brod španske nevladine organizacije Proactiva Open Arms s 60 migranata spasenih kod libijske obale stigao je danas u Barselonu, glavni grad španske oblasti Katalonije, pošto je prethodno odbijeno njegovo pristajanje u Italiji.

Brod je stigao u luku u Barseloni dve i po nedelje posle iskrcavanja broda Akvarijus s 630 migranata u Valensiji 17. juna – i to posle sedam dana provedenih čekajući u Sredozemlju dok su evropske zemlje vodile raspravu oko toga ko će da ih prihvati.

Posle četvorodnevnog puta preko Sredozemlja, 60 migranata, 50 muškaraca, pet žena i pet maloletnika od kojih je troje bez pratnje, prvo će pregledati tri tima Crvenog krsta, rekao je portparol službi centralnih vlasti u Kataloniji.

Oni će zatim izaći iz broda da bi ih vlasti identifikovale pre nego što ih prebace u prihvatne centre.

“Oni su dobro s obzirom na okolnosti i nema nikakvih hitnih medicinskih slučajeva i zadovoljni su jer im je objašnjeno da je vlada želela da dođu ovde”, rekla je šefica misije Proaktiva Anabela Montes.

Nova socijalistiška vlada Pedra Sanšesa je posle prihvatanja broda Akvarijus sredinom juna prihvatila da otvori luku u Barseloni migrantima broda organizacije Proaktiva, koji je takođe odbila Italija, odnosno njen ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Prošle nedelje brod nemačke nevladine organizacije Lajflajn je pristao u Malti s 233 migranta posle jednonedeljne odiseje obeležene tenzijama između evropskih prestonica oko toga ko će primiti migrante

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar