Svet
23.12.2019. 15:12
Tanjug

NALOGODAVAC I DALJE MISTERIJA: Pet osoba osuđeno na smrt zbog ubistva Kašogija

kasogi.png

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio na smrt pet osoba zbog ubistva novinara Vašington posta, saudijskog porekla, Džamala Kašogija prošle godine.

Kašogi je važio za kritičara saudijskih vlasti, a ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, u koji je ušao kako bi obezbedio papire za venčanje. Iz tog zdanja nikada nije izašao, a pretpostavke su da je otrovan i potom raskomadan.

EPA-EFE/WILL OLIVER Mohamed bin Salman, EPA-EFE/WILL OLIVER

Nakon višenedeljnih pritisaka zvanični Rijad je priznao da je Kašogi ubijen, ali daljih dokaza nije bilo jer je konzulat više od deset dana odbijao da pusti turske istražioce u ambasadu. Kada su i dobili dozvolu da uđu, svi dokazi su "počišćeni".

Za direktne izvršioce ubistva označeni su saudijski agenti, njih 11, o kojima i postoje podaci i snimci s nadzornih kamera, kako ulaze i izlaze iz ambasade u Istanbulu od dana kada je Kašogi u nju ušao.

Međutim, pravi nalogodavac nikada nije otkriven, a mnogi smatraju da iza tog ubistva stoji najmoćnija osoba u Saudijskoj Arabiji - prestolonaslednik princ Mohamed Bin Salman.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
21.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve