Napad u Beču – najteži teroristički akt poslednjih godina

Napad u Beču – najteži teroristički akt poslednjih godina

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA


Pucnjava u Beču u ponedeljak uveče, za koju je austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao da je definitivno teroristički napad, najteži je teroristički akt u poslednjih nekoliko godina u Austriji.

U napadu su nastradale tri osobe, kao i jedan napadač kojeg je policija ubila.

Povređeno je više osoba, među njima sedam teže. Povređen je i jedan policajac, koji je čuvao bečku sinagogu, ispred koje je napad i započeo, ail je on van životne opasnosti.

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Ukoliko je sinagoga bila meta napada, to bi bio drugi napad na taj verski objekat, posle 1981. kada je grupa Palestinaca upala u sinagogu i ubila jednu osobu.

Teroristički napadi, naročito sa žrtvama, u Austriji su poslednjih godina retki, a do sada je najteži zabeležen slučaj bio desničarski bombaški napad na Rome 4. februara 1995. godine u mestu Obervart, kada su ubijene četiri osobe romske nacionalnosti.

Povezane vesti – Još jedan napad u Francuskoj, muškarca upucala policija

Iza tog napada stajao je neonacista Franc Fuhs koji je sejao strah šaljući i pisma bombe političarima i poznatim ličnostima. On je 1997. godine uhapšen, a 2000. je izvršio samoubistvo u zatvoru.

Poslednji teroristički akt bio je napad pre dve godine na vojnika koji je čuvao ambasadu Irana u Beču.

Vojnik je uspeo da odbrani napad nožem i usmrtio je napadača, islamistu.

 EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Takođe, jedan Tunižanin je 2017. godine u Lincu ubio stariji bračni par, a on je osumnjičen da je blizak Islamskoj državi.

Tvrdio je da je želeo da se osveti društvu zbog Slobodarske partije Austrije (FPO) kojoj prebacuje diskriminaciju muslimana.

Tokom 2009. godine dogodio se napad fundamentalista na indijski verski objekat, tokom kojeg je ubijen jedan guru, koji je doputovao iz Indije, a povređeno devet osoba.

Krajem osamdesetih, 1989. godine, iranski agenti su u Beču ubili tri visoka kurdska političara, među kojima je bio i jedan austrijski državljanin kurdskog porekla.

Povezane vesti – SERIJA NAPADA U FRANCUSKOJ: Poruke podrške, demonstranti pale Makronove portrete

Ubide su se potom sakrile u ambasadi i nakon intervencije Teherana napustile Austriju, pod policijskom zaštitom.

Četiri godine ranije, Palestinska teroristička grupacija Abu Nidal je 1985. godine sprovela teroristički napad na šalter izraelske aviokompanije El Al na bečkom aerodromu Švehat, tokom kojeg je ubijeno tri putnika, a povređeno 38 osoba.

Godinu dana ranije je turski diplomata Enver Ergun ubijen u centru Beča, a odgovornost su preuzeli jermenski ekstremisti.

Tokom 1981. Godine Beč je bio meta dva teroristička napada.

 EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Tako je palestinska teroristička grupa 29.avgusta upala u sinagogu, gde je ubila dve osobe.

Prethodno, 1. maja, je Abu Nidal grupa u Beču ubila predsednika austrijsko-izraelskog društva Hajnca Nitela, gradskog političara iz redova Socijaldemokratske partije Austrije (SPO).

Grupa terorista oko teroriste Karlosa upali su 21.decembra 1975. u centralu OPEK-a u Beču, gde su ubile tri lica i povredile brojne osobe.

Teroristi su tom prilikom uzeli taoce zahvaljujući kojima su uspeli da pobegnu u Alžir.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar