Svet
31.08.2022. 12:50
Beta

Lansiranje na Mesec

NASA ne odustaje - novo lansiranje najmoćnije rakete ikada

1
Izvor: Beta / NASA / Joel Kowsky

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da će u subotu ponovo pokušati da lansira svoju novu raketu na Mesec.

 

Pokušaj lansiranja u ponedeljak je morao da bude otkazan jer se jedan motor, od ukupno četiri, nije ohladio do potrebne temprature za rad, preneo je BBC.

Posle razmatranja podataka inženjeri veruju da sada shvataju zašto se to desilo. Smatraju da je to povezano s neispravnim čitanjem senzora i da mogu da reše problem na dan lansiranja.

Curenje goriva, a zatim i problem s motorom tokom završnih priprema za poletanje, naveli su NASA-u da u ponedeljak odloži lansiranje svoje moćne rakete na Mesec, koja bi u orbitu oko njega ponela tri probne lutke u kapsuli.

1
Izvor: Beta / AP / John Raoux

NASA je više puta počinjala i zaustavljala punjenje rakete "Spejs lonč sistem" (Space Launch Sistem) sa skoro milion galona superhladnog vodonika i kiseonika. Uzrok je curenja visoko eksplozivnog vodonika na istom mestu gde je došlo do curenja tokom generalne probe u proleće.

Raketa je trebalo da postavi kapsulu za posadu u orbitu oko Meseca. To lansiranje bi bila prekretnica u američkoj nameri da astronauti pnovo odu na površinu Meseca po prvi put otkako je program Apolo okončan pre 50 godina.

Duga 98 metara, ona je najmoćnija raketa koju je ikada napravila NASA, koja je nadmašila čak i Saturn V koji je astronaute Apola odveo na Mesec.

Lansiranje, kad do njega dođe, biće prvi let u NASA-inom programu istraživanja Meseca u 21. veku, nazvanom Artemis, po Apolonovoj mitološkoj sestri bliznakinji.

Pod pretpostavkom da prvi let, s lutkama, test prođe dobro, astronauti će na drugi let oko Meseca i nazad, već 2024. godine. Sletanje dve osobe na Mesec moglo bi da usledi do kraja 2025. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mars - otkriće koje bi moglo da promeni sve
Mars

CNN

17.12.2021. 12:22

Mars - otkriće koje bi moglo da promeni sve

Mars ima svoju verziju Velikog Kanjona, a naučnici su otkrili u njemu "značajne količine vode", javlja CNN.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve