NASTAVAK EU IZBORA Danas glasaju Česi i Irci

NASTAVAK EU IZBORA Danas glasaju Česi i Irci

Shutterstock


Građani Češke i Irske glasaju danas na izborima za Evropski parlament, a dan ranije to su učinili birači u Velikoj Britaniji i Holandiji.

Četverodnevnim glasanjem u 28 zemalja članica počinje novi politički ciklus u Uniji, u kojemu će biti izabrani i novi čelnici evropskih institucija. Izbori su, takođe, usledili baš u vreme velikih turbulencija u EU.

Velika Britanija i Holandija su glasale u četvrtak, ali većina od 28 članica će na izbore izaći u nedelju, kada će biti poznati i rezultati izbora. Više od 400 miliona glasača učestvovaće u izborima.

Češki glasači mogu glasati u petak i subotu, dok će se irska glasačka mesta zatvoriti u petak uveče. Glavno je pitanje hoće li evropska zakonodavna tela, kojima su dugo dominirale stranke levog i desnog centra, biti paralizirane izbornim uspehom grupacija koje su na marginama političke sfere Evrope.

Novi parlament će biti veoma bitan u odabiru novih članova Evropske komisije pre započinjanja normalnog rada i rasprava o ključnim problemima, uključujući i evropski budžet. Populističke stranke širom Unije sprovele su kampanje ne bi li izgradile EU na svoj način, a njihove brojke u parlamentu bi mogle da porasti nakon izbora.

Još jedna briga je odaziv glasačkog tela. Procenat glasača uobičajeno je manji od izlaska na lokalne ili parlamentarne izbore u svakoj od članica, a upravo mali odaziv bi mogao bi pojača uticaj manjih marginalizovanih stranaka.

U slučaju Češke, odaziv je 2014. godine bio 18 odsto, dok su Irci izašli u mnogo većem broju, čak 52 odsto. Irski odaziv bi mogao biti još veći ove godine zbog referenduma na kojem Irci glasaju o liberalizaciji zakona u razvodu braka, koji se održava u isto vreme. Potencijalno iznenađenje u Češkoj mogla bi biti Piratska stranka koja se u istraživanju javnog mnjenja veoma dobro kotira.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar