NASTAVLJA SE SPOR MOSKOVSKE I CARIGRADSKE PATRIJARŠIJE Patrijarh ruski Kiril: Vartolomej krši pravoslavne kanone

NASTAVLJA SE SPOR MOSKOVSKE I CARIGRADSKE PATRIJARŠIJE Patrijarh ruski Kiril: Vartolomej krši pravoslavne kanone


Carigradski patrijarh Vartolomej prekoračio ovlašćenja, “pretenduje na vaseljensku vlast koja nije uobičajena za pravoslavnog arhijereja”, kaže ruski patrijarh.

“Danas, kada carigradski patrijarh pretenduje na vaseljensku vlast koja nije svojstvena za pravoslavnog arhijereja, mi smo na strani istine, na strani pravoslavlja. I mi ćemo čvrsto štititi naše pravoslavne kanone, našu veru”, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, prenosi sajt Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh je dodao da je neophodno moliti se kako bi prinudno razdvajanje od carigradske patrijaršije, kojem je Ruska pravoslavna crkva pribegla zbog njenih nezakonitih postupaka u Ukrajini, ne bi postala podela veka, kao što se desilo u 11. veku kada su se pretenzije rimskog episkopa na vaseljensku vlast pretvorile u podelu jedinstvene crkve”, prenosi Sputnjik.

Početkom septembra je Vaseljenska patrijaršija saopštila da je „u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini” imenovala svoje egzarhe u Kijevu. Ovu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija, nazvavši je napadom na kanonsku teritoriju druge pomesne crkve.

Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion izjavio je da će Moskovska patrijaršija prekinuti euharističku vezu sa Vaseljenskom patrijaršijom u slučaju da se Ukrajinskoj crkvi dâ autokefalnost.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar