Svet
29.11.2022. 13:35
Beta

Jens Stoltenberg

"NATO neće odstupiti od podrške Ukrajini"

1
Izvor: Beta / AP / Alexandru Dobre

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Bukureštu da je u dugoročnom interesu alijanse da podržava Ukrajinu u njenom otporu ruskoj agresiji i da će savez biti uz tu zemlju koliko god bude potrebno.

Otvarajući Forum Aspen-GMF, Stoltenberg je rekao da će poruka ministara spoljnih poslova članica NATO-a, koji se kasnije danas sastaju u Bukureštu, biti da će "stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno i da neće odstupiti".

"Ovo je ključno vreme za našu bezbednost, poslaćemo jasnu poruku da smo tu i da smo spremni da branimo teritoriju svake naše članice", kazao je Stoltenberg na forumu, koji uz podršku NATO-a organizuju rumunski ogranak Instituta Aspen i Nemački Maršalov fond (GMF) SAD.

On je ponovio da će, ako ruski lider Vladimir Putin pobedi u ratu protiv Ukrajine, "drugi autoritarni lideri biti ohrabreni" da primenjuju silu u ostvarivanju svojih ciljeva i da je zato u dugoročnom interesu NATO-a da pruža podršku Ukrajini.

Stoltenberg je izrazio uverenje da će ministri spoljnih poslova članica NATO-a "zauzeti stav da podršku Ukrajini treba pojačati".

On je kazao da NATO nije nepripremljen dočekao invaziju Rusije na Ukrajinu, i da ona nije bila iznenađenje, jer se alijansa od 2014. pripremala za takvu mogućnost.

Stoltenberg je rekao i da je "apsolutno neprihvatljivo i veoma opasno" da se pitanje ugroženosti prava ruskih građana na istoku Ukrajine koristi za invaziju na nezavisnu suverenu zemlju.

Naveo je da je Rusija napala Ukrajinu, tvrdeći između ostalog, da ne želi NATO vojnike na svojim granicama, a da njih sada ima znatno više nego pre početka invazije u februaru.

On je ponovo odbacio tvrdnje da je širenje NATO-a na istok bilo upereno protiv Rusije.

"Širenje NATO-a se tiče odluka suverenih zemalja da se pridruže alijansi. To nije bilo provociranje Rusije, nego slobodna demokratska volja zemalja koje su želele da uđu u NATO", dodao je.

Stoltenberg je rekao i da povećano prisustvo Kine širom sveta predstavlja svojevrstan izazov za NATO.

"Vidimo Kinu u Africi, na Arktiku, u sajber prostoru, unutar evropskih zemalja. Vidimo različite poteze Kine sa ciljem da poveća prisustvo u Evropi, uključujući kontrolu nad važnom infrastrukturom", kazao je Stoltenberg, navodeći da treba uzeti u obzir bezbednosne posledice kineskih ekonomskih aktivnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NATO admiral Vučiću: "Cenimo Srbiju kao partnera"
1

Rob Bauer

28.10.2022. 13:39

NATO admiral Vučiću: "Cenimo Srbiju kao partnera"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je predsedavajućeg Vojnom komitetu NATO admirala Roba Bauera sa kojim je razgovarao o saradnji sa NATO u okviru politike vojne neutralnosti Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve